Pastele făinoase şi pâinea nu îngraşă
Te gândeşti să scapi de pâine şi de paste? Nu e o decizie înţeleaptă! Specialiștii explică motivele. Carbohidraţii dau energie organismului şi mai ales creierului, care are mare nevoie de glucoză. În cazul în care îţi propui să renunţi, în timpul unei cure, la carbohidraţi vei forţa propriul organism să identifice alte variante de funcţionare decât cele pe care le deţine genetic.
Specialiştii susţin că organismul uman are nevoie de două mari categorii de carbohidraţi: zaharurile şi amidonoasele. Zaharurile sunt glucidele simple (glucoza, fructoza, zahărul, lactoza), iar amidonoasele sunt glucidele complexe din cereale, cartofi, orez, paste, porumb, şi alte produse făinoase. Dacă vrei să te simţi bine, pentru o funcţionare corectă a creierului şi a metabolismelor, ai nevoie de circa 130 grame de carbohidraţi zilnic. Iar conform studiilor, pâinea şi pastele făinoase nu îngraşă, acesta fiind chiar un mit. Cele două produse reprezintă nişte componente alimentare necesare în nutriţie, însă trebuie mâncate cu un control moderat al cantităţilor pe care le ingereaza o persoană. De exemplu, trebuie menţionat că o porţie de 150 grame de paste făinoase gătite nu te vor face să iei în greutate mai mult decât 40 de grame de cereale. În plus, o felie de pâine de 40 de grame va aduce mai puţine kilograme decât o cană cu lapte de 1.5%.