Pătlagina, bună pentru inimă şi rinichi

Ultima actualizare:

O găseşti uşor, pe marginea drumului, pe păşuni sau pe suprafeţe cultivate.

În medicina tradiţională, are o mulţime de utilizări, fiind considerată o plantă bună la toate. Citeşte în revista Click! pentru femei care sunt beneficiile pătlaginei pentru sănătate.

Scade colesterolul şi hipertensiunea

Contra colesterolului, prepară o infuzie din frunze de pătlagină mare (Plantago major): 10 frunze uscate şi mărunţite la o cană cu apă clocotită, lăsate timp de 10 minute. Bea două căni pe zi. Acelaşi tratament este valabil în caz de hipertensiune. 

Contra bolilor de rinichi

Bolile de ficat şi de rinichi se pot ameliora dacă înghiţi zilnic 8 g de seminţe. Pentru că mucilagiul plantei poate calma mucoasele inflamate, siropul de pătlagină extras natural este de folos în probleme ale căilor urinare. Seminţele de pătlagină (8 g/zi) sunt bune şi pentru a preveni formarea calculilor urinari – pentru asta, e bine să consumi şi infuzie, de două ori pe zi. 

Combate problemele de stomac

Infuzia de pătlagină (10 frunze uscate la o cană cu apă clocotită) e bună şi în caz de ulcer stomacal, având efect hemostatic şi cicatrizant. Se foloseşte şi contra gastritei hiperacide sau diareei. În caz de ulcer, poţi folosi pulbere din frunze de plantă (2-3 vârfuri de cuţit de pulbere, înghiţite ca atare, de 2-3 ori pe zi). În caz de diaree, ia o linguriţă de pulbere la 2-3 ore. 

Închide rănile

Datorită efectului lor hemostatic (de oprire a sângerării), astringent, antiseptic şi cicatrizant, frunzele de pătlagină se pot aplica, ca atare, pe răni nu foarte profunde. Pentru asta, ia o mână de frunze, spală-le, zvântă-le, zdrobeşte-le bine rulând deasupra lor o sticlă sau un făcăleţ şi aplică-le pe rană, acoperind apoi totul cu tifon şi pansament. Cataplasme preparate asemănător se folosesc contra ulcerului varicos, tromboze, tăieturi, înţepături de viespe. Pentru rănile purulente, se foloseşte decoct: 100 g frunze uscate şi mărunţite lăsate la fiert 15 minute în 3 litri de apă, apoi acoperite 30 de minute. Fă băi locale cu lichidul strecurat şi răcit. Poţi folosi şi alifie de pătlagină, preparată astfel: 15 g extract de plantă, 5 g lanolină, 10 g vaselină, totul amestecat bine până la omogenizare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
1 florin piersic png png
image
image
image
image
image
image
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
geto daci jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net