Pfizer: vaccinul este eficient împotriva variantei Omicron după a treia doză

8 decembrie 2021
article img
Pentru a ne proteja împotriva mutaţiilor de coronavirus, este necesară o a treia doză de vaccinfoto: AFP

Potrivit unor studii realizate de către Pfizer și BioNTech, ”vaccinul este în continuare eficient împotriva Covid-19 şi totodată împotriva variantei Omicron, în cazul în care a fost administrat în trei doze”.

Însă această nouă variantă a noului coronavirus ”probabil că nu este suficient de neutralizată după (vaccinarea) cu două doze”, se arată într-un comunicat citat de AFP, potrivit News.ro.

Vaccinarea cu ”o a treia doză furnizează un nivel de anticorpi neutralizanţi împotriva Omicron similar celui observat după (vaccinarea) cu două doze” în cazul altor variante.

”Deşi (vaccinarea cu) două doze de vaccin poate oferi în continuare o protecţie împotriva bolii grave cauzate de tulpina omicron, este clar, potrivit acestor date preliminare, că protecţia este îmbunătăţită (prin vaccinarea) cu o a treia doză a vaccinului nostru”, rezumă CEO-ul Pfizer Albert Bourla.

Un nou vaccin Pfizer adaptat variantei Omicron, până în luna martie

Alianţa farmaceutică anunţă totodată că vrea să finalizeze un vaccin adaptat variantei Omicron ”până în martie”.

”Vom continua dezvoltarea unui vaccin specific variantei Omicron şi sperăm să-l facem disponibil până în martie, în cazul în care va fi necesară o adaptare”, anunţă cele două laboratoare farmaceutice.

Varianta omicron - considerată ”extrem de transmisibilă” de către OMS - a fost descoperit pentru prima oară la sfârşitul lui noiembrie în Africa de Sud şi a fost depistată rapid în numeroase ţări.

Citește și:

În ce stare sunt românii infectați cu Omicron. OMS a dat vești mai bune despre noua tulpină

Care este legătura dintre tulpina Omicron și virusul răcelii comune

Cât de eficiente sunt vaccinurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson în fața variantei Omicron