Seleniul ne poate proteja de cancer, hipertensiune și atac de cord


    Usturoiul conține o cantitate semnificativă de seleniuFoto: pixabay.com
Usturoiul conține o cantitate semnificativă de seleniuFoto: pixabay.com

În viața de fiecare zi, oboseala și stresul sunt factori care afectează starea noastră de sănătate. De aceea, o hrană bogată în seleniu a atras atenția cercetătorilor din diferite țări. Mai mult, studiile efectuate de americani scot în evidență faptul că seleniul revigorează organismul uman și reprezintă un pas uriaș în prevenirea diverselor forme de cancer.

În același timp, acest oligoelement este un factor protector în cazurile de hipertensiune, atac de cord, apoplexie și de nefrită. În același timp, folosirea corectă a seleniului în dietă poate să încetinească procesul de îmbătrânire.

Concentrația seleniului în organism scade odată cu înaintarea în vârstă  

Există numeroase dovezi concludente că seleniul poate să prevină și să ușureze artrita, poate să prevină îmbolnăvirea de cataractă și să crească rezistența organismului în fața bolilor infecțioase. De asemenea, potrivit unui studiu recent, consumul de seleniu trebuie să fie supravegheat de medicul nostru de familie, deoarece concentraţia acestui oligoelement în sânge scade pe măsură ce înaintăm în vârstă – cu 7% după 60 de ani şi cu 24% după 75 de ani.

Un regim alimentar cu seleniu sau sărac în seleniu

Timp de trei luni și jumătate, cercetătorii de la Departamentul American al Agriculturii au supus un grup de bărbaţi tineri unui regim alimentar bogat în seleniu sau unei diete sărace în seleniu. În cazul tinerilor în care alimentaţia lor a fost îmbogățită cu acest mineral, s-a constatat  că buna lor dispoziţie a crecut în mod considerabil. Aceştia au declarat că se simţeau mai „limpezi” la minte, bine dispuşi, încrezători şi energici. De asemenea, cu cât tinerii au avut mai mult seleniu în celulele roşii, cu atât s-au simţit mai bine. În același timp, psihologul-cercetător James G. Penland, care a coordonat studiul, a afirmat că doza de seleniu suplimentar a produs o dispoziţie mai bună tinerilor, deşi aceștia nu prezentau semne de deficit de seleniu. În concluzie, dispoziţia ne poate fi stricată de deficitele subclinice nedetectate.

Să profităm de alimentele bogate în seleniu

Există numeroase alimente bogate în seleniu, cum ar fi: cerealele, usturoiul, carnea, peştele, fructele de mare (în special tonul şi stridiile) sau nucile. În hrana de fiecare zi este bine să includem astfel de alimente care conțin seleniul în stare naturală.

Când un tratament ne ajută să ne simțim mai bine

Despre efectul benefic al seleniului asupra sănătății menționează și psihologul britanic David Benton care a observant, la rândul lui, „o îmbunătăţire accentuată a stării de sănătate”  în cazul a 50 de subiecţi, cu  vârste cupinse între 14 şi 74 de ani. Aceștia au luat zilnic câte o pastilă de 100 micrograme de seleniu, timp de cinci săptămâni, deşi nu manifestau semne evidente de deficienţă. Psihologul britanic susține că unii pacienți au primit un placebo, ceilalţi o pastilă de 100 micrograme de selenium. După cinci săptămâni, s-au efectuat testele standard care analizau buna dispoziţie a subiecților și s-a constatat că subiecţii care au luat seleniu s-au simţit mai bine din punct de vedere fizic şi moral, erau mai puţin derutaţi, anxioşi, obosiţi, deprimaţi sau ostili.

Seleniul protejează sănătatea mușchiului cardiac

Studiile specialiștilor care urmăresc efectul seleniului în organism sugerează că acest mineral este un important factor de protecție în cazurile de hipertensiune, atac de cord și apoplexie. De asemenea,  cercetătorii au constatat că seleniul este necesar pentru sănătatea mușchiului cardiac, iar suplimentele cu seleniu se dovedesc eficiente în tratarea durerilor pectorale, care sunt asociate cu bolile de inimă și cu anghina pectorală.  În același timp, studiile pe această temă au demonstrat că pentru americanii care locuiesc și se hrănesc în zonele cu deficit de seleniu riscul de a  muri de  inimă este de trei ori mai mare  decât în cazul locuitorilor care trăiesc în zone geografice bogate în seleniu. De asemenea, rata  bolilor de inimă în grupul persoanelor cu vârste cuprinse între  55 și 64 de ani era mai scăzută în statele bogate în seleniu, precum: Oklahoma, Colorado, Alabama și Arizona.   

cub bia khalifa fulgy png
oana zavoranu si sotul
horoscop 26 martie jpg
narcisa suciu si Daria jpg
cub bia khalifa png
cub ravan popescu png
cub daniel nuță png
cub valentina pelinel png
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 29 ianuarie aducere moaste sf ignatie teoforul png
Takashi Jonish romanii au talent jpg
zapada buzauB jpg
atac armat jpg
Viscol puternic în Canada și America de Nord. FOTO Profimedia
calendar ortodox 2022 28 ianuarie Sfantul Efrem Sirul gabriel toma chituc jpg