Sparanghelul, o legumă bogată în...sănătate

Ultima actualizare:

Deoarece conţinutul hidraţilor săi este scăzut, sparanghelul poate fi consumat, fără restricţii, de diabetici. Dieta cu sparanghel poate să completeze lipsa multor substanţe active din organism: mai ales vitamine   (A, C, K, B1,B2, B3 şi B6) şi minerale (seleniu, magneziu, fier, potasiu, calciu, fosfor, sulf şi mangan).

De asemenea, sparanghelul mai conţine hidraţi de carbon, celuloză şi numeroşi compuşi, care se transformă în enzime benefice . Deşi este un  izvor de nutrienţi, românii consumă foarte rar această legumă, recunoscută pentru proprietăţile depurative, fiind un detoxifiant puternic al organismului.

Şi lista beneficiilor nu se opreşte aici. ” Datorită efectelor calmante  şi hipoglicemiante, sparanghelul este benefic  în dieta persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare pe fond nervos, convalescenţilor şi celor care suferă de astenie fizică şi intelectuală.  În acelaşi timp, delicioasa legumă acţionează  în cazul edemelor, colicilor şi obezităţii”,  precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Femeile gravide este bine să consume  sparanghel. O porţie (160 g ) asigură 70%  din doza de acid folic (vitamina B9), care  previne malformaţiile fătului. Totodată, studii recente confirmă că aristocrata legumă este eficientă în tratarea cistitei şi constipaţiei.

Când leguma este tânără, tulpinile sunt groase, gustoase şi fragede. Prospeţimea legumei mai poate fi testată şi prin îndoirea tijei: în acest caz, tija se rupe fără probleme, deoarece nu este elastică. Legătura de sparanghel proaspăt scârţâie, atunci când o  strângem în mână. Reţeta săptămânii:

Timp de preparare : 30 de minuteCalorii : 95/porţia

Ingrediente:  200 g muguri de sparanghel, 6 ouă de prepeliţă, 200 g sardine, 6 linguri ulei de măsline, sucul unei lămâi, o linguriţă de cimbru măcinat, 100 g caş, o legătură de pătrunjel.

Preparare:  Fierbeţi mugurii de sparanghel înăbuşiţi cu puţină apă şi o lingură de ulei.Separat, tăiaţi ouăle fierte şi decojite în cubuleţe; sardinele şi caşul, de asemenea, trebuie tăiate mărunt. Amestecaţi aceste ingrediente într-un castron şi asezonaţi-le cu un sos preparat din ulei, suc de lămâie, cimbru şi pătrunjel.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net