Spune-mi ce mănânci, să-ți spun cum trăiești: Dieta cretană prelungește viața

image
Dieta cretană este supranumită ”Miracolul cretan”Foto: Arhiva Click

Despre efectele acestui regim alimentar s-a dus vestea în lumea întreagă. În timp, această dietă a dat rezultate spectaculoase, deoarece prelungește durata de viață și este aliatul siluetei. În timpul acestei diete se consumă : ulei de măsline, cereale, legume, vegetale și pește. Nutriționiștii aprecizează și faptul că renumita dietă cretană mai are un avantaj extraordinar: poate fi urmată toată viața, fără aibă urmări negative asupra sănătății.

Deși unii nu cred, locuitorii insulei Creta (situată în Marea Mediterană) urmează acest regim de viață din vremuri îndepărtate, iar sănătatea lor este înfloritoare.

O dietă supranumită ”miracolul cretan”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a constatat că speranța de viață a locuitorilor acestui ținut este mult mai mare în comparație cu locuitorii din Europa Occidentală. Mai mult, în această zonă geografică  problemele cardio-vasculare sunt cazuri izolate, spre deosebire de Europa și de Statele Unite. În urma studiilor, cercetătorii au mai observat un lucru îmbucurător: în sângele locuitorilor cretani, colesterolul este scăzut, deoarece ei nu consumă grăsimi care să le creeze probleme de sănătate. De aceea, acest regim alimentar de excepție, care prelungește tinerețea celulelor și a vaselor de sânge este supranumit ”miracolul cretan”.           

Ce obiceiuri alimentare au locuitorii din Insula Creta

Usturoiul este un aliment preferat de locuitorii cretani. Bogat în alicină, o substanță cu proprietăți antiseptice, usturoiul previne hipertensiunea arterială,  crește valoarea colesterolul bun și diminuează efectele  grăsimilor.

Uleiul de măsline, și la mâncarea gătită

Locuitorii din Creta folosesc uleiul de măsline și la mâncarea gătită. De asemenea, carnea de pește este fiartă, apoi este prăjită în ulei de măsline cel mult 3 minute.

Alte alimente consumate zilnic

Cercetătorii precizează că, în medie, în hrana zilnică a locuitorilor din insula Creta se regăsesc :brânza (100 g), fructele (100 g), iaurtul (100g), laptele ( în medie 1 litru), cașcavalul (200 g), legumele de vară la alegere: roșii, ceapă, mazăre, varză, cereale, prelucrate la o temperatură mică de 400 grade Celsius) și peștele (300 g). Mâncarea este asezonată din belșug cu condimente, precum dafin, busuioc și, bineînțeles, cu usturoi.

Din meniul cotidian nu lipsesc vegetalele

Din primăvară și până-n toamnă, locuitorii Cretei recoltează plantele și legumele de sezon și din meniul lor zilnic nu lipsesc urzicile, cicoarea sau păpădia ( mult mai bogată în vitamina A decât morocvii), dar și busuiocul, o sursă valoroasă de fier ( 13 g fier la 100g/ plantă).               În același timp, nutriționiștii care au studiat legumele și plantele folosite de locuitorii din insula Creta apreciază că toate produsele vegetale consumate de aceștia cresc în mod  natural, fără  îngrășeminte.  

În această zonă, melcii sunt mâncați cu plăcere

 În meniul cretanilor, melcii reprezintă o delicatesă, benefică pentru inimă și artere. Ca orice mâncare, melcii sunt preparați cu ulei de măsline și se consumă cu o garnitură de legume

cub florin zamfirescu png
mugur mihaescu jpg
marilyn monroe
BeFunky collage (18) jpg
grig chiroiu, cristina deleanu, eugen cristea jpg
Rica Raducanu, Facebook jpg
Declic Ministrul Mediului
cub bromania png
Putin a fost taximetrist FOTO Twitter
parlamentar bosnia jpg
image
image
image
image
BeFunky collage (18) jpg
Declic Ministrul Mediului
ajutor incalzire bani calorifer jpeg
calendar ortodox 2022 02 octombrie Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina png
telefon mobil jpg
Referendum in zonele ocupate de rusi in Ucraina FOTO Profimedia (5) jpg