Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti. Măslina, un aliment – medicament care ne menţine în formă
De secole, măslina este un aliment-vedetă, recomandat de nutrăţionişti în toate anotimpurile atât vegetarienilor, persoanelelor care postesc, cât şi celor care aleg o dietă de întreţinere.
Măslina, o excelentă sursă de vitamine
Pentru că este una dintre cele mai bune surse de vitamine : A, B1, B2, C, D, E, K, de acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, măslina se menţine în topul alimentelor foarte sănătoase, fiindu-i de folos omului de aproape 8000 de ani. Uleiul extras prin presarea fructelor, fără să fie supus unui proces de rafinare, conţine acizi graşi mononesaturaţi, aliaţi în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare.
Conţine o cantitate mare de calciu
Nutriţioniştii apreciază măslina ca fiind un fruct cu un conţinut mare de calciu (7,8), un factor esenţial pentru sănătatea oaselor. De aceea, o dietă bogată în măsline previne lipsa acestui mineral. Pentru un adult sănătos, doza zilnică de calciu este de 800 de miligrame, în timp ce pentru femeile aflate la menopauză doza creşte la 1.200 miligrame şi poate fi completată prin consumul de măsline. Totodată, nutriţioniştii recomandă persoanelor care consumă multă carne să includă măslinele în meniul zilnic, pentru a atenua efectele excesului de carne, supranumit „hoţul” calciului din oase. În acelaşi timp, alături de calciu, măslinele mai conţin : fier (asigurând organismului un aport de 40% din necesarul zilnic-la 100g), potasiu, fosfor, zinc şi sodiu.
Dieta cu măsline îmbunătăţeşte calitatea vieţii
„Consumul zilnic de măsline aduce beneficii importante stării de sănătate a fumătorilor, deoarece previne degradarea plămânilor. De asemenea, o cură cu măsline îmbunătăţeşte calitatea vieţii bolnavilor cronici. Consumate zilnic la mesele principale, măslinele întăresc vasele de sânge, ameliorând afecţiunile specifice înaintării în vârstă, precum : vederea, încetinirea proceselor de îmbătrânire, degradarea unor ţesuturi şi funcţii ale organismului. Nu în ultimul rând, dieta cu măsline întăreşte dantura, oasele şi ajută la regenerarea ţesuturilor distruse în situaţii dramatice-accidente sau imobilizări îndelungate la pat,” explică Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Ajută la detoxifierea organismului
Salatele de crudităţi, care conţin măsline şi sunt asezonate cu ulei de măsline extravirgin, contribuie la detoxifierea organismului. Nutriţioniştii susţin că tocmai compuşii antioxidanţi din măsline şi din uleiul extras prin presare la rece dau alimentelor proprietăţile care protejează organismul de efectele stresului şi poluării zilnice.
Cum le alegem şi cum le folosim
Când cumpărăm măsline trebuie să ştim ce sortimente să alegem, în funcţie de modul în care le folosim. Dacă alegem măsline la cutie, trebuie să citim cu atenţie eticheta.
Dacă preferăm măslinele la vrac, trebuie să le spălăm şi să le fierbem timp de cinci minute, pentru a elimina sarea. Apoi, punem măslinele în borcane, presărăm bucăţele mici de lămâie printre ele, iar deasupra turnăm ulei de măsline. Recipientele cu măsline le păstrăm în frigider.
Indiferent de modul în care folosim măslinele: la prepararea unor salate de legume, pentru aperitive sau pentru mâncare, acestea nu trebuie să fie prea sărate.
De asemenea, este bine de ştiut că toate tipurile de măsline pot fi consumate ca aperitiv, ca ingrediente pentru salate sau ca aliment principal sub formă de pastă de măsline, consumată la micul dejun sau la cină.
Care sunt cele mai sănătoase uleiuri de măsline
Uleiurile virgine şi extravirgine, obţinute prin presarea fructelor, fără să fie supuse unui proces de rafinare, sunt surse de acizi graşi mononesaturaţi, aliaţi în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. Cele două sortimente de ulei de măsline se deosebesc prin gradul lor de aciditate :cel extravirgin având o aciditate mult mai mică de 0,8 %. Sortimentul extravigin are nuanţe deosebite: galben-verzui, culoare influenţată de clorofilă sau auriu, datorită conţinutului de licopen.
Cel mai bun ulei de măsline (Koroneiki) se obţine prin presarea măslinelor provenite din arbori matusalemici, având o vârstă de 3000 de ani care sunt originari din Creta. Acest ulei nu se consumă în stare pură, ci se adaugă în alte soiuri de uleiuri de măsline mai slabe, pentru a le îmbunătăţi calitatea.
Specialiştii apreciază că există 30 de soiuri şi 150 de varietăţi de măsline, răspândite pe cinci continente. Crude, măslinele sunt tari şi foarte amare. De aceea, ele se conservă prin murare în apă foarte sărată.
Bine de ştiut!
Persoanele care suferă de boli cardiovasculare şi renale trebuie să consume doar măsline dietetice.
Ce soiuri celebre de măsline putem cumpăra
- Kalamata este un soi care se găseşte şi pe piaţa românească. Fructele au o consistenţă cărnoasă, în formă de migdală şi au culoarea violet închis. Le putem folosi la prepararea salatelor şi a mâncării gătite.
- Ceringola este un soi foarte apreciat de consumatori. Se găsesc şi la noi în ţară. Sunt măsline foarte mari, cărnoase, cu o aromă dulceagă. Se consumă ca aperitiv, alături de brânzeturi.
- Picoline, un soi vedetă în Franţa şi în Maroc, se importă şi în ţara noastră. Aceste măsline au o consistenţă cărnoasă. Sunt căutate pentru aroma lor deosebită. Se folosesc la preparatele cu sos, deoarece le dau savoare.
- Nicoise poate fi găsit pe piaţa românească. Sunt cele mai mici măsline, dar au o aromă puternică. Aceste măsline sunt folosite pentru salate. Foarte gustoasă este „Salata Nicoise”.
- Manzanilla sunt măslinele care provin din Spania şi sunt foarte apreciate pe piaţa românească. Are fructe mari, rotunde şi foarte aromate. Se folosesc la preparatele din peşte, la mâncare cu măsline sau alături de salatele de icre.
- Măslinele verzi sunt mai puţin amare şi au un gust acrişor. De obicei se folosesc la aperitive, umplute cu gogoşari.
Reţeta săptămânii
Pasta de măsline
Timp de preparare: 40 minute
Calorii: 45 (la 8 măsline)
Ingrediente: 200 grame de măsline fără sâmburi, câte 2 linguriţe suc de lămâie şi ulei de măsline, 2 boabe de usturoi şi un amestec de mirodenii: cimbru, mentă şi mărar (după gust).
Preparare: Măslinele se pasează prin mixer, apoi se amestecă
foarte bine cu două linguriţe de suc de lămâie, două linguriţe de ulei de măsline, două boabe de usturoi şi cu mirodenii: cimbru, mentă şi mărar (după gust). În pasta de măsline se poate adăuga puţin hrean sau humus. Pasta are consistenţa pateului şi trebuie păstrată la frigider.