Spune-mi ce mănânci, şi-ţi spun cum trăieşti: Alimente care ne menţin în formă în zilele caniculare
În zilele caniculare, hrana ne poate ajuta să ne răcorim. Desigur, în acest caz nu ne gândim doar la acele alimente păstrate în frigider, spre care ne orientăm când ne este foarte cald.
În zilele acestea, pentru hrana de zi cu zi, trebuie să alegem alimente care au proprietatea să scadă temperatura corpului în timpul digestiei. În acest caz, când termometrele înregistrează temperaturi foarte ridicate, o hrană aleasă după anumite criterii, ne asigură confortul termic atât de necesar. " În timpul digestiei, ca efect al metabolismului, unele alimente ne încălzesc sau ne răcoresc organismul.
De aceea, vara este firesc să ocolim hrana pe care o savurăm în lunile reci ale anului: condimente ( scorţişoară, ghimbir, piper), legume ( ceapă, usturoi, hrean, praz) sau fructe (gutui, castane comestibile) şi să alegem alimentele care ne răcoresc corpul şi ne revigorează. În sezonul estival, trebuie să alegem fructele de pădure, pepenele galben, roşiile, porumbul, castraveţii, brânza tofu, fructele de mare, brânza de vaci, alimente care ne menţin în formă în zilele cu arşiţă, ne recomandă nutriţioniştii europeni.
Frunzele de ţelină hidratează organismul
Există unele vegetale care hidratează organismul şi ne răcoresc chiar mai mult decât un pahar cu apă, susţin nutriţioniştii. De aceea, ei ne recomandă să consumăm frecvent, în zilele caniculare, două sau trei tulpini de ţelină, atât de bogate în fosfor, fier, zinc, magneziu şi în potasiu.
Aceste minerale contribuie la răspândirea apei în întregul organism. Mai mult, s-a dovedit că uleiul esenţial extras din frunzele acestei legume rădăcinoase are un efect răcoritor asupra corpului.
Porumbul are efect tonic şi răcoritor
Porumbul este singura cereală care conţine caroten (provitamina A), un puternic antioxidant. În timp, s-a răspândit vestea că planta este un protector împotriva cancerului şi a îmbătrânirii premature.
Noutatea a contribuit la creşterea popularităţii sale. Ca cereală alimentară şi furajeră, porumbul se cultivă în numeroase ţări de pe glob şi se valorifică sub diverse forme. În ţara noastră şi în Italia, din boabele măcinate se obţine mălaiul, din care se prepară populara mămăligă, un aliment valoros din punct de vedere nutriţional. De asemenea, boabele de porumb fiert sunt foarte săţioase şi, în zilele caniculare, le putem adăuga în salate sau le putem degusta, coapte sau fierte, pentru efectul lor tonic şi răcoritor.
Castravetele, vedetă în meniurile de vară
Castravetele este o legumă foarte apreciată pentru meniurile de vară, deoarece ne hidratează rapid.
Datorită conţinutului său bogat în apă şi în minerale, castravetele are un efect hidratant de două ori mai puternic decât aceeaşi cantitate de apă consumată. Mai mult, mâncând castraveţi cruzi, în zilele foarte călduroase, asigurăm organismului nostru vitamine din complexul B, vitamina C, caroten şi valoroase rezerve de calciu, magneziu, potasiu, sodiu şi de fosfor, minerale esenţiale pentru sistemul nostru osos.
Pentru meniurile de vară, putem prepara o garnitură delicioasă pentru peştele la grătar. Pentru prepararea acestei reţete avem nevoie de un castravete ras, o ceaşcă cu iaurt şi o linguriţă de mărar tocat mărunt; cele trei ingrediente le amestecăm foarte bine. La fiecare porţie de peşte preparat la grătar, servim câte o lingură de pastă.
Reţeta săptămânii
Castraveţi umpluţi cu file de şalău şi verdeţuri
Calorii/ 180 porţia
Timp de preparare : 4o de minute
Ingrediente: 500 g file de şalău, 3 morcovi, o legătură de pătrumjel, o linguriţă de cimbru măcinat, o jumătate de lămâie sau 4 linguriţe de oţet de mere cu miere, 4 linguri ulei de măsline, 5 catraveţi mai mari, 3 cartofi.
Preparare: Se curăţă peştele, se spală şi se stropeşte cu zeama de lămâie. Separat, se fierb cartofii şi morcovii, tăiaţi cubuleţe. După aceea, în aceeaşi apă, se fierbe şi peştele, apoi aceste ingrediente se pasează cu furculiţa. În această pastă se amestecă două linguri cu ulei de măsline. Castraveţii, curăţaţi de coajă şi de miez, se umplu cu pasta obţinută şi-i punem în cuptor, la foc potrivit, într-o tavă unsă cu ulei. După 30 de minute, castraveţii sunt gata; fiecare porţie o asezonăm cu pătrunjel tocat mărunt şi cu cimbru măcinat.