Stresul poate provoca atacuri de panică
Frica e una dintre emoţiile cele mai elementare ale omului. E o reacţie naturală, de protecţie, şi ne ajută să recunoaştem şi să răspundem la situaţiile periculoase şi ameninţătoare. Însă când sistemul nostru de protecţie, reacţionează exagerat la o situaţie comună, vorbim despre atacul de panică. Psihologul Ionut Ghiugan ne spune cum să trecem peste un astfel de moment.
„Aproape toată lumea trece din când în când prin momente de îngrijorare, însă, nu de puţine ori, teama care ne protejează şi ne apără evoluează în frică patologică, iar aceasta ne modifică comportamentul într-o direcţie nedorită.
Trăite intens, la cele mai înalte niveluri, aceste răspunsuri emoţionale copleşesc oamenii şi afectează funcţionarea normală de zi cu zi.
Din păcate, multe persoane cu atacuri de panică nu solicită şi nu primesc tratament. Dacă trăiţi astfel de momente, cereţi ajutorul.
Trebuie însă să reţinem faptul că medicamentele folosite pentru tratarea tulburărilor cauzate de panică pot preveni atacurile de panică, dar nu înlătură frica de un posibil nou atac.
Psihoterapia este considerată cea mai eficientă soluţie pentru înlăturarea fricii. Frica în sine poate cauza un nou atac de panică.
Un psihoterapeut vă poate ajuta să înţelegeţi şi să depăşiţi astfel de momente, folosind tehnici şi exerciţii specifice.
Psihoterapia ajută oamenii să se simtă confortabil şi suficient de îndrăzneţi pentru a face faţă propriilor temeri, iar atunci când ne confruntăm cu propria teamă, aceasta se topeşte şi dispare".