Uite cum eviţi toxiinfecţiile alimentare pe căldură!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Când încep să crească temperaturile, riscul ca alimentele să se altereze creşte. Indiferent dacă le cumpăraţi din piaţă sau din magazin ar fi bine să respectaţi câteva reguli ”de aur” pentru evitarea îmbolnăvirilor, toxiinfecţiile alimentare fiind pe primul loc în topul afecţiunilor de vară. Veterinarii vă oferă câteva recomandări importante.

În sezonul cald creşte riscul alterării alimentelor şi, implicit, al apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi ar fi bine să fie respectate câteva măsuri simple, dar foarte eficiente. Iată tot ce trebuie să ştii să ca eviţi să te îmbolnăveşti.

Cumpără din magazine sigure

Cumpăraţi produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, pentru că veţi avea garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă.

Pune imediat mâncarea la rece

Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală trebuie se fie puse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle se ţin  la o temperatură între 0˚C+4˚C şi, separat, în funcţie de produs, pentru a se evita contaminarea încrucişată. Carnea congelată se păstrează bine la o temperatură cât mai scăzută, respectiv -18˚C, temperatură la care ar trebui să fie setat congelatorul.  Evită să depozitezi ouăle pe uşa frigiderului, deoarece sunt expuse temperaturii ridicate care pătrunde ori de câte ori deschizi uşa aparatului frigorific.

Evită contaminarea încrucişată

Ambalaţi separat alimentele care urmează să fie depozitate în frigider şi urmăriţi termenul de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj.

Nu recongela mâncarea

Dacă aţi decongelat un produs, nu îl mai congelaţi din nou, ci consumaţi-l cât mai curând. Dacă aţi observat că un produs s-a alterat, îndepărtaţi-l urgent pentru că poate fi o sursă de contaminare pentru celelalte alimente.

Spală fructele şi legumele

Spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma. Spală şi pepenele înainte de a-l tăia.

Alimente pe care să nu le pui la congelator

  • Laptele îşi pierde textura. Ai congelat laptele? Vei fi surprins să vezi că, odată dezgheţat, laptele va face cocoloaşe, iar grăsimile se vor separa de apa pe care o conţine lichidul. În cazul în care vrei să foloseşti laptele la gătit, atunci nu prea ne interesează textura acestuia. Însă, pentru a-l dezgheţa corect, scoate recipientul din congelator şi ţine-l pentru mai multe ore în frigider.
  • Ouăle se sparg. Ouăle se depozitează în frigider, dar nu pe raftul de pe uşă. Ţine-le într-un cofrag pe unul dintre rafturi, cât mai în spate. Dacă le pui în congelator, se vor sparge. Motivul? Odată ce ajung la temperatura de îngheţ, albuşul şi gălbenuşul se solidifică şi îşi măresc volumul. Atunci se sparge coaja.
  • Fructele şi legumele bogate în apă se înmoaie. Fructele şi legumele bogate în apă precum pepenele, castraveţii, roşiile, strugurii nu se pun în congelator. Apa care se regăseşte în compoziţia acestor fructe şi legume va îngheţa, iar odată dezgheţate, alimentele vor deveni veştede, ofilite, cu o textură moale.

Click! spune

Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor, apelând gratuit, din orice reţea de telefonie, numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787.

image
image
image
image
image
image
Stejar 3 jpg
caine jpeg
calendar ortodox 2021 20 martie cuviosi mucenici manastirea sf sava cel sfintit png
romani albania arestati webp
supermarket jpg
Banner test iq