Uite cum poţi să eviţi toxiinfecţiile alimentare

Nu este suficient să cumpăraţi mâncare proaspătă, aceasta trebuie preparată şi păstrată în locuri adecvate. Iată ce ne recomandă specilialiştii de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentelor (ANSVSA ), pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare.

 • Cumpăraţi alimente numai din locuri sau spaţii autorizate sanitar veterinar, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate de specialişti şi apoi depozitate în condiţii corespunzătoare. 
 • După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatură de refrigerare de preferinţă între 0˚C şi 4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12˚C.
 • Păstraţi alimentele de origine animală la temperaturile menţionate anterior, în ambalajele de provenienţă, pe care să fie aplicată eticheta din care să rezulte data de valabilitate, originea şi condiţiile de păstrare, respectiv temperatura recomandată de producător. 
 • Spălaţi des locurile unde sunt consumate alimentele, precum furculiţele, cuţitele, lingurile, farfuriile, platourile, toate suprafeţele care vin în contact cu alimentele (mese, blaturi etc).
 • Îndepărtaţi, pe cât posibil, toate insectele indezirabile (muşte, furnici, gândaci etc.), care pot contamina biologic alimentele.
 • Manipulaţi alimentele numai după spălarea mâinilor cu apă şi săpun, apoi ştergeţi-vă cu prosoape curate, preferabil confecţionate din hârtie de unică folosinţă.  
 • Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru a fi ulterior preparate sau consummate.
 • Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider trebuie să fie ambalate separat şi menţinute în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj.
 • Alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite.
 • Spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le consuma.
 • Evitaţi consumul unor alimente de origine animală care prezintă modificări vizibile de alterare, respectiv miros sau gust necaracteristic sau alte modificări de consistentă, culoare sau aspect, precum şi a alimentelor al căror termen de valabilitate este depăşit.
 • Apa folosită la spălare trebuie să fie potabilă, pentru a preveni contaminarea alimentelor cu bacterii ce pot provoca îmbolnăvirea.
cub gabriel apostol png
cub andi moisescu png
Shakira cauta bona Sursa imagine shutterstock 184651697 jpg
gabriel apostol jpg
andreea ibacka si majda jpg
zodii care imprumuta bani jpg
horoscop zilnic 15 ianuarie jpeg
cub codruta filip png
Luis Suarez FOTO EPA EFE jpg
Congres AUR - George Simion - 27 mar 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
image
image
image
FotoJet jpg
muguri 79532593 jpg
calendar ortodox 2022 3 decembrie sfantul prooroc Sf Cuvios Gheorghe de la Cernica icoană Gabriel Toma Chituc jpg
1 JPG
Produsele de uz zilnic care provoacă tumorile uterine
prater jpg