UE condamnă dizolvarea partidului prokurd în Turcia

Citeşte şi:Turcia: ciocniri între manifestanţi şi poliţie după interdicţia partidului prokurd

"UE este preocupată de această decizie" luată de o ţară ce negociază aderarea sa, a anunţat preşedinţia suedeză a UE într-un comunicat, citat de AFP.

"Dizolvarea unui partid politic este o măsură excepţională ce trebuie decisă cu precauţie", a adăugat preşedinţia suedeză.

"Uniunea Europeană cheamă Turcia, ţară ce negociază aderarea sa la UE, să ia măsurile constituţionale pentru a pune legislaţia sa asupra partidelor politice în conformitate cu regulile europene", conchide preşedinţia suedeză.

Decizia Curţii Constituţionale riscă să complice puternic sarcina guvernului, care a întins mâna comunităţii kurde pentru a încerca să pună capăt unei perioade de 25 de ani de conflict.

Partidul pentru o societate democratică /DTP/ a fost dizolvat întrucât el a devenit un "focar de activităţi ce aduc prejudiciu independenţei statului şi unităţii sale indivizibile", a declarat în faţa presei preşedintele Curţii Hasim Kiliç, după patru zile de deliberări.

Decizia a fost luată în unanimitate de cei 11 judecători, în timp ce o majoritate calificată de şapte voturi era cerută pentru a pronunţa dizolvarea, a indicat Kiliç, adăugând că 37 de cadre ale partidului, dintre care preşedintele său Ahmet Türk şi deputata Aysel Tugluk, au interdicţie în viaţa politică pentru o durată de cinci ani.

Judecătorul a anunţat de asemenea ridicarea imunităţii parlamentare de care beneficiau Türk şi dna Tugluk şi confiscarea de către Trezorerie a bunurilor partidului.

DTP dispune de 21 de locuri în parlament din 550. Decizia urmează unei proceduri lansate în 2007 de procurorul Curţii de Casaţie Abdurrahman Yalcinkaya, care acuză DTP de a se supune unor directive ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan /PKK/, considerat organizaţie teroristă de Ankara şi de numeroase ţări.

Verdictul Curţii intervine în timp ce guvernul a întins mâna comunităţii kurde propunând o serie de măsuri întărind drepturile ei, pentru a încerca să oprească sprijinul acordat de kurzi PKK şi să pună capăt conflictului, scrie Agerpres.

FotoJet (6) jpg
FotoJet (2) jpg
cub dana nălbaru png
FotoJet (7) jpg
oana roman marius elisei
FotoJet (1) jpg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
cub cub cătălin scărlătescu png
image
image
image
image
image
image
fumat , alcool, jpg
FotoJet (6) jpg
salariu copy jpeg
cluj napoca 2126987 1920 jpg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
animal 1867472 1920 jpg