Vrea în Cartea Recordurilor, cu bicicleta din lemn

Ultima actualizare:
foto bicicleta lemn
foto bicicleta lemn

A lucrat câţiva ani în bucătăria apartamentului din Cluj-Napoca până a pus pe roţi prima bici­­cletă făcută exclusiv din lemn. Acum, vrea să ajun­­gă cu ea la Budapesta.

Czirjak Sandor are 65 de ani şi şi-a pus în gând să intre în Cartea Recordurilor după ce şi-a construit singur prima bicicletă, din lemn. Singurele elemente dintr-un alt material sunt cauciucurile şi kilometrajul de pe ghidon.

A lucrat două ierni ca să o termine, iar „atelierul" său a fost, de fapt, bucătăria de 6 mp din apartamentul în care locuieşte. Sandor a parcurs cu ea, până acum, peste 800 km şi spune că a atins viteza de 18 km/h pe drum drept.

Sandor s-a obişnuit deja să fie în centrul atenţiei când iese la plimbare cu bicicleta din lemn. Curioşii întorc capul după el pe stradă, iar unii i-au propus sume frumoase de bani pentru a o cumpăra.

Vezi mai multe imagini în Mediacenter!


    foto bicicleta lemn
foto bicicleta lemn

Cea mai mare sumă care i-a fost oferită pentru bicicletă a fost de 10.000 €. Dar nu a vândut-o pentru că a vrut să termine tot ce avea de făcut la ea.

„Acum, dacă primesc peste 5.000 €, o voi da. Lucrez la cea nouă, iar banii obţinuţi mi-ar fi foarte folositori", spune el. Cursa de la Cluj-Napoca la Budapesta este programată pentru anul viitor, dar o va face pe o nouă bicicletă, mai „tânără", pe care spune că o va termina în martie.

Cât priveşte Cartea Recordurilor, principalul obstacol sunt banii: „Îmi trebuie 1.700 € pentru taxa de înregistrare. Ştiu tot ce am de făcut, anul trecut am început demersurile. Îmi lipsesc doar banii", zice Sandor.

Bicicleta funcţionează cu ajutorul a două lanţuri făcute din verigi de stejar. Cadrul este tot din stejar, pe care l-a tratat prin fierbere în ulei de in. Axul îl unge cu seu de oaie. Bicicleta cântăreşte 12 kg, cam cât o bicicletă obişnuită.

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mario iorgulescu jpg
politist1 jpg
Regina Margrethe a Danemarcei   Per Morten Abrahamsen jpeg
ambulanta elevi pexels jpg
index webp
dovleac istock jpg
tigara fum  dependenta  productie tigari   foto pixabay jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net