Alimentele care vă asigură «tinereţe fără bătrâneţe»

25 iunie 2018 19:46   Sănătate
Ultima actualizare:

Longevitatea organismului este asigurată în primul rând de alimentaţie. Poţi să fii puternic şi în formă tot timpul dacă ai grijă la ce, cum şi cât mănânci. Până şi frumuseţea şi tinereţea poartă amprenta hranei zilnice. Aşadar, “suntem ceea ce mâncăm”!

Alimentaţia are un rol foarte important în lupta antiîmbătrânire. Produsele pe care le consumăm trebuie să fie cât mai naturale şi cât mai puţin gătite, să conţină multe vitamine, minerale, enzime, fibre şi mulţi antioxidanţi. Afinele sunt unele dintre cele mai benefice fructe, datorită cantităţii mari de antioxidanţi: stimulează imunitatea, cresc rezistenţa organismului la infecţii, reduc riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, reglează nivelul glicemiei, contribuie şi la sănătatea tractului urinar, stimulează memoria şi cresc buna dispoziţie. Polenul şi lăptişorul de matcă sunt produse apicole deosebit de valoroase: cresc imunitatea, regenerează celulele, dar ajută şi la reducerea stresului, îmbunătăţind capacităţile intelectuale.

Antioxidanţii sunt substanţe care anihilează acţiunea radicalilor liberi, responsabili de îmbătrânirea prematură, de bolile degenerative şi de cele cardiovasculare, de scăderea imunităţii şi de apariţia maladiilor canceroase. La nivelul pielii, antioxidanţii întârzie apariţia ridurilor, ajută la menţinerea fermităţii şi elasticităţii acesteia. “Campionii” antioxidanţilor sunt: roşiile, stafidele, broccoli, vinul roşu, ceaiul alb, fructele de pădure, ciocolata neagră, nucile, ceapa, fasolea, merele, prunele, căpşunile.  

Condimentele sunt soluţii naturale pentru menţinerea tinereţii. Cuişoarele au acţiune antiinflamatoare, antioxidantă, antiîmbătrânire, tonic-energizantă şi ajută la înlăturarea stării de astenie fizică şi psihică. Scorţişoara echilibrează nivelul glicemiei, normalizează colesterolul sangvin, reduce efectele stresului asupra organismului, îmbunătăţeşte digestia, stimulează memoria şi încetineşte procesul de îmbătrânire. Ghimbirul reduce inflamaţia, stimulează circulaţia sangvină, are efect tonic şi energizant. Este recomandat ceaiul de ghimbir, la care puteţi adăuga cuişoare (sau scorţişoară) şi miere, obţinând un adevărat elixir al tinereţii.

Busuiocul, folosit drept condiment (îmbunătăţeşte digestia şi stimulează sucurile intestinale), este o plantă pentru trup şi suflet: tonic, energizant şi calmant. El poate fi folosit în stare proaspătă sau macerat la rece. Şi rozmarinul are acţiune tonic nervoasă, sporeşte capacitatea de concentrare şi de memorare, alungă oboseala psihică, stresul şi starea de nervozitate. Se foloseşte sub formă de ceai, capsule, tinctură, ulei esenţial, extract gemoterapic din mlădiţe de rozmarin, conform www.farmaciata.ro. 

Mai multe