Toate calculele calificării: cum ajunge România în optimile EURO 2024

23 iunie 2024 7:59   Fotbal internațional

După eșecul cu Belgia, scor 0-2, din etapa a doua a Campionatului European, România rămâne în continuare cu mari șanse de a se califica în optimile de finală. Iată care sunt scenariile în care poate face acest lucru.

Așa cum era de așteptat, după rezultatele primei etape, după două meciuri disputate de fiecare echipă din Grupa E, toate cele patru formații sunt la egalitate de puncte, 3. Diferența între ele se face la golaveraj, iar acea victorie a noastră cu 3-0 obținută în fața Ucrainei este cea care ne avantajează cel mai mult. Din fericire, dacă se poate spune așa, am pierdut cu Belgia doar cu 2-0, deși ei puteau câștiga lejer cu 4 au 5 la zero. Numai că, ori datorită lui Niță, ori datorită VAR-ului, care a anulat un gol marcat de Lukaku, ori datorită indeciziei atacanților belgieni, am scăpat doar cu un eșec la două goluri diferență. Acesta era cel mai bun scenariu prost care se putea scrie, pentru că astfel noi am rămas cu golaveraj pozitiv, 3-2, mai bun, prin prisma numărului de goluri marcate, decât cel al belgienilor, care au 2-1.

Plecând de la această realitate, cu România pe primul loc, practic putem spune că tricolorii sunt la mâna lor pentru a se califica în optimile de finală, adică de a termina pe primele trei locuri din patru. Ultimul meci va avea loc miercuri, 26 iunie, contra Slovaciei, și ea cu 3 puncte, dar cu golaveraj zero, 2-2.

Cum arată calculele calificării în optimile de finală ale EURO 2024

Cel mai la îndemână scenariu este o victorie a României. Atunci, în cazul în care Belgia va învinge, la rândul ei, Ucraina, tricolorii vor fi pe locul 2 – belgienii vor avea avantajul victoriei directe cu noi – și vor merge în optimi, acolo unde vor întâlni Olanda sau Franța. În cazul în care Belgia nu câștigă în fața Ucrainei, românii ar câștiga grupa și ar juca împotriva unei echipe clasate pe locurile 3 din alte serii.

Există și varianta unui egal, care ar califica atât Slovacia, cât și România. Tocmai de aceea, toată lumea crede că acesta este rezultatul cu care se va încheia partida de miercuri. De altfel, și casele de pariuri au scăzut dramatic cotele pentru o remiză. Istoria recentă a turneelor finale ne-a demonstrat că atunci când două echipe dintr-o grupă au avut nevoie de un egal care să le califice pe amândouă în faza eliminatorie, acesta s-a produs, chiar dacă de pe margine au existat diverse voci care i-au acuzat pe jucători. În cazul nostru, dacă am termina la egalitate cu Slovacia, am putea să ne calificăm de pe locul 1 sau de pe locul 2 în optimile de finală. Ne-am califica de pe prima poziția dacă și în partida Belgia – Ucraina scorul ar fi tot remiză. Atunci, clasamentul ar fi identic cu cel de acum, cu departajarea tuturor echipelor făcută pe bază de golaveraj. Dacă Belgia sau Ucraina vor câștiga, atunci echipa noastră ar termina grupa pe poziția a doua, depășind la golaveraj Slovacia.

Există un scenariu al calificării echipei noastre și în cazul unui eșec. Pentru asta, înfrângerea noastră ar trebui să fie însoțită de victoria Belgiei, pentru că la egalitate de puncte vom termina mai sus de Ucraina datorită victoriei din prima etapă. Aceasta e unica variantă pentru ca noi să mergem mai departe de pe locul 3 (se califică în optimi cele mai bune patru echipe dintre cele 6 ocupante ale poziției a treia).  

Mai multe