Iga Swiatek își începe domnia cu trofeul de la Miami. Cine e poloneza

Iga Świątek și-a început senzațional domnia în tenisul feminin. Chiar cu două zile înainte de a fi înscăunată drept noul lider al tenisului feminin, ea a cucerit titlul la Miami, după o finală fără istoric cu Naomi Osaka. A fost a 17-a victorie consecutivă în circuit pentru poloneză.

Iga Swiatek, cu trofeul de la Miami (FOTO: EPA)
Iga Swiatek, cu trofeul de la Miami (FOTO: EPA)

Supranumită „noua minune a tenisului mondial”, Iga a intrat în atenția iubitorilor de tenis de pe întreg globul, în urmă cu doi ani, iar de atunci a crescut văzând cu ochii. În vara lui 2020, întorcea toate capetele, reușind o performanță uluitoare: câștigarea trofeului de la Roland Garros fără să piardă măcar un set și după ce o eliminase în optimi pe Simona Halep, iar succesul a fost cu atât mai răsunător, cu cât până atunci nu mai cucerise titlul în nicio competiție din circuitul WTA.

Primul sportiv polonez care și-a adjudecat trofeul de simplu de French Open. Cea mai tânără campioană de simplu de la Rafael Nadal, din 2005 – jucător pe care îl și admiră. Cea mai tânără campioană feminină la un turneu important, de la Maria Sharapova și

Wimbledon-ul ei, din 2004. Toate acestea au propulsat-o și mai mult pe Iga Świątek, care are în față un potențial de cel puțin un deceniu și jumătate de tenis la cel mai înalt nivel și care privește deja de la înălțimea primului loc în clasamentul WTA.

S-ar putea să conteze și faptul că provine dintr-o familie orientată spre sportul în cea mai pură formă a lui - tatăl ei este Tomasz Świątek, un fost canotor, care a scris istorie în sportul său, reprezentând Polonia la Jocurile Olimpice din 1988. „Am învățat din greșelile mele și am aplicat cele învățate în cariera fiicelor mele”, povestea Tomasz Świątek, acum câțiva ani, în contextul în care și cealaltă fată a sa, Agata, a jucat tenis pentru o perioadă izolată de timp.

Parcursul polonezei nu a lăsat indiferente nume mari din „sportul alb”. John McEnroe declara despre jucătoarea născută în Varșovia, despre care se spune că are un joc potrivit pentru toate suprafețele: „Nu vezi nicio emoție la ea, joacă toate mingile la fel”. Totodată, fostul mare jucător de tenis Mats Wilander o compara pe Iga Świątek cu Novak Djoković, anunțând încă de acum doi ani că va domina tenisul feminin mondial.

Parcursul său excelent din tenis se reflectă și în domeniul financiar: poloneza a însumat mai bine de 7 milioane de dolari, bani câștigați din competițiile sportive, cărora li se adaugă veniturile obținute din sponsorizări.

Sâmbătă, la Miami, Iga a uimit din nou planeta. Ea a cucerit titlul după ce a învins-o clar în finală, scor 6-4, 6-0, pe japoneza Naomi Osaka, într-o oră şi 20 de minute. Aceasta a fost a 17-a victorie consecutivă a polonezei în acest an, în care a mai cucerit titlurile la Doha şi la Indian Wells. Ea a devenit a patra jucătoare care se impune la ”Sunshine Double” (Indian Wells şi Miami) în acelaşi an, după Steffi Graf (1994 şi 1996), Kim Clijsters (2005) şi Victoria Azarenka (2016).

„Era” Ashleigh Barty a apus

Dominația fostului lider din Australia, Ashleigh Barty, s-a încheiat, după ce jucătoarea și-a anunțat retragerea din tenis, săptămâna trecută. În vârstă de doar 25 de ani, sportiva și-a făcut loc în istorie prin cele trei Grand

Slam-uri câștigate la simplu - Australian Open, Roland Garros și Wimbledon - precum și un titlu la US Open la dublu. „Ca persoană, asta îmi doresc. Vreau să alerg după alt vis, în plan personal. Mereu mi-am dorit să fac și alte lcururi. Fizic, mă simt epuizată, iar emoțional îmi doresc altceva”, a mărturisit Ashleigh Barty, în materialul video prin care și-a anunțat retragerea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Kosovo Romania (Sportpictures) jpg
Denis Dragus (Sportpictures) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
Kosovo Romania (Sportpictures) jpg
Cristiano Ronaldo (Facebook) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
Ionel Ganea. FOTO Mediafax Foto / Sebastian Tătaru
alexoi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net