Naționala de volei junioare s-a calificat la Europene cu o aruncătoare de suliță în echipă

Ultima actualizare:

Un nou moment istoric pentru voleiul românesc: naționala de junioare s-a calificat la Campionatul European, după două victorii spectaculoase obținute la Mioveni, contra Slovaciei (3-1) și Danemarcei (3-0).

Teodora Iancu, în atac contra Slovaciei în turneul de calificare la Europenele U19 (FOTO: FRV)
Teodora Iancu, în atac contra Slovaciei în turneul de calificare la Europenele U19 (FOTO: FRV)

Una dintre jucătoarele de bază ale formației, Teodora Iancu, este singura din echipă care face două sporturi la nivel înalt. Ea este multiplă medaliată la atletism în concursuri naționale și internaționale la săritura în înălțime și la aruncarea suliței. ”Îmi plac ambele sporturi la fel de mult, doar că am avut o perioadă în care am vrut să încerc și ceva nou. Am decis să încep cu voleiul, mi-a plăcut și m-am ținut de acest sport. În paralel fac și atletism. Se ajută reciproc. Dacă fac antrenamente la volei și merg la un concurs neantrenată la atletism iau medalii și dacă dacă fac antrenamente la suliță mă ajută să îmi dezvolt puterea în atac la volei”, a declarat cea strigată de prieteni Thea.

Teodora Iancu a fost și campioană națională la săritura în înălțime înainte de a trece la suliță
Teodora Iancu a fost și campioană națională la săritura în înălțime înainte de a trece la suliță

Lacrimile de bucurie au însoțit această performanță deosebită, realizată de prima generație de voleibaliste junioare care nu a ratat nici o calificare la un turneu final până acum în ultimele decenii. Este vorba de generația fetelor născute în 2004 și mai mici, care au mai fost și la turneul final al Europenelor U16, din 2019, și la Campionatul European U17, din 2020. ”Sunt foarte fericită, mai ales că e a treia oară când mergem la Europene și sperăm ca acolo să avem tot așa un loc destul de frumos”, a declarat căpitanul echipei naționalei, Paula Partnoi.

Chiar dacă spun că nu au o tradiție specială, fetele sărbătoresc marile rezultate în același fel: dând frâu liber bucuriei în vestiar. Apoi, mănâncă o prăjitură. ”Noi între noi fetele cântăm, țipăm prin vestiar. Cântăm orice, ca să ne exteriorizăm”, a spus Alexandra Ion, care a fost completată de Teodora Iancu: ”Ascultăm muzică cu fetele, sau luăm prăjituri, stăm toți la o masă, râdem glumim, dar doar la sfârșitul campionatului. Acum cred că s-ar potrivi niște eclere, ceva”.

Bucuria jucătoarelor naționalei U19 a României după calificarea la Europene (FOTO: FRV)
Bucuria jucătoarelor naționalei U19 a României după calificarea la Europene (FOTO: FRV)

Voleibalistele vor aurul continental

Calificate pentru a treia oară la Campionatul European și ocupante ale locului 6 la Campionatul Mondial, fetele au speranțe mari pentru competiția de la finalul verii, programată în perioada 27 august – 4 septembrie, la Skopje, în Macedonia. ”Noi sperăm și la locul întâi la Europene și muncim pentru asta, să ne pregătim mult mai mult față de dățile trecute și cred că avem mai multe șanse”, a declarat Alexandra Ion, liberoul e echipei noastre.

Cred că fiecare trebuie să aibă curajul să-și asume niște lucruri. Dacă tot am făcut pașii aceștia, e a treia calificare, cred că ne putem propune să ne clasăm cel puțin în primele 4. Adică să jucăm o semifinală. Acest lucru cred că ar fi corect pentru acest lot”, a declarat Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei.

”Noi încercăm, ne propunem tot timpul să urcăm mai sus decât performanțele anterioare. Acum va depinde foarte mult și de contextul socio-politic. Rusia am înțeles că nu va participa nici la FOTE nici la Campionatul European”, a spus și antrenorul principal al lotului U19, Marius Macarie.

Lotul cu care România a obținut calificarea la Campionatul European U19 (f) 2022

1. Eva Vizitiu (CNNT Craiova) – libero

2. Gabriela Dumitru (Dacia Mioveni) – extremă

5. Tara Cristea(Dinamo)  – centru

7. Maria Nemeș (CTF Mihai I) – coordonator

9. Iarina Axinte (Volei Alba Blaj) – coordonator

10. Paula Partnoi (Volero Zurich) – extremă (căpitan)

11. Andra Badiu-Savu (CSM Lugoj) – centru

15. Teodora Iancu (CTF Mihai I) – extremă

16. Beatrice Iliescu (CNNT Craiova) – extremă

17. Dalia Vîrlan (Dinamo) – centru

18. Alexandra Ion (Dinamo) – libero

19. Ștefania Cheluță (Volei Alba Blaj) – universal

Antrenor principal: Marius Macarie

Antrenor secund: Adrian Popescu

Statistician: Mircea Gătej

Kinetoterapeut: Mircea Rad

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net