Sporturile româneşti ar putea dispărea de la pariuri! Burleanu, arătat cu degetul!

31 octombrie 2017
article img
O lege ciudată îşi urmează în această perioadă circuitul tacit prin Parlament, iar dacă va trece va produce ravagii în industria jocurilor de noroc. Casele de Pariuri se tem că FRF şi Burleanu îşi vor avantaja partenerulFoto FRF.ro

Liderii sportului românesc au pus gând rău caselor de pariuri şi, în frunte cu cea de fotbal, vor cotă parte din câştigurile acestora pentru a le mai permite să pună în ofertă evenimente de sub egida lor. Acest vis vechi şi imposibil al preşedinţilor de Federaţii prinde însă tot mai mult contur pentru că se pregăteşte o lege cu dedicaţie în acest sens. Problema e că aceasta nu e tocmai în regulă şi se bate cap în cu altele!

Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, (ONJN), este singura instituţie a statului român care reglementează şi licenţiază în acest domeniu. Practic, din 2013, acest for aflat în subordinea directă a Guvernului României decide după criterii clare şi transparente cine are şi cine nu are voie să-şi desfăşoare activitatea în colosala industrie a jocurilor de noroc. Toate Casele Pariuri sunt impozitate gras, iar 7% din aceşti bani merg lunar prin legea bugetului de stat la Ministerul Culturii, special pentru Fondul Cinematografic şi pentru Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice (1%), la Ministerul Educației Naționale (2%), la Ministerul Tineretului şi Sportului (2%) şi la Ministerul Sănătății, pentru suplimentarea sumelor privind Programul de reabilitare a spitalelor (2%). Răzvan Burleanu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, a declarat însă public că vrea şi pentru FRF o cotă parte din profiturile caselor de pariuri şi a pus şi un plan la cale. A propus câteva amendamente de creaţie proprie la noua lege a sportului, iniţiată de parlamentarul PSD, Eugen Teodorovic, prin care Casele de Pariuri să aibă nevoie şi de aprobarea Federaţiilor sportive naţionale pentru a oferi pariorilor evenimente de sub egida lor. Practic, dacă o casă vrea să ofere meciuri din tobalul românesc, trebuie să aibă şi acceptul FRF, dacă vor să ofere meciuri de handbal, atunci au nevoie de OK-ul FRH, şi tot aşa! Cine nu-l obţine, nu are voie să propună spre pariere respectivul sport şi trebuie să-l scoată din ofertă! Şi ce criterii vor avea aceste Federaţii în analizarea acestor cereri? Bineînţeles, doar financiare! Practic, totul se va rezuma la plata unei taxe, care pare mai mult de protecţie şi care va rămâne la latitudinea forurilor respective.

Dubla licenţiere e interzisă prin lege

Problema mare este însă că legea actuală nu permite acest lucru! Practic, ar însemna ca toate Casele de Pariuri să aibă nevoie de o dublă licenţiere, una de la ONJN şi alta de la Federaţii, ceea ce se bate cap în cap cu trei legi în vigoare şi chiar cu Constituţia României. Până în acest moment, Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), ONJN şi Consiliul Concurenței au dat avize negative respectivelor amendamente, dar „caravana” a trecut de Senat şi se îndreaptă vertiginos către Camera Deputaţilor, forul decizional. Absurdul acestui proiect ar putea fi înlăturat de Comisia de Învățământ, Știință, Tineret și Sport, condusă de Camelia Gavrilă, care în cazul unui nou aviz negativ ar putea arăta clar deputaţilor că respectivele amendamente nu pot fi decât respinse!

Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, a iniţiat acest război cu casele de pariuri

O mare hibă a acestor amendamente la legea sportului o reprezintă şi eventuala acordare discreţionară a aprobărilor pentru casele de pariuri. De exemplu, FRF are un contract de sponsorizare semnat pe patru ani cu cehii de la Fortuna, iar concurenţii acestora de pe piaţă se tem că Federaţia lui Burleanu va avantaja această Casă în detrimentul celorlalte, cu care nu are parteneriate economice. Evident, o periculoasă „Cutie a Pandorei” se pregăteşte să fie deschisă în 2018, dar războiul e total şi miza uriaşă! Rămâne de văsut doar dacă se va purta în limitele legii!

article img
Scrisoarea oficială a preşedintelui ONJN, Dan Iliovici, către Guvernul României, prin care această instituţie se poziţionează clar împotriva unei legi a sportului care să conţină amendamentele lui Răzvan BurleanuFoto Click!

article img
Scrisoarea oficială trimisă Guvernului României de Dan Iliovici, preşedintele ONJN, prin care se poziţionează clar împotriva unei legi a sportului care să conţină amendamentele lui Răzvan BurleanuFoto Click!

article img
Scrisoarea oficială trimisă Guvernului României de Dan Iliovici, preşedintele ONJN, prin care se poziţionează clar împotriva unei legi a sportului care să conţină amendamentele lui Răzvan BurleanuFoto Click!