Ei sunt cei mai scumpi fotbaliști din lume

Începutul de an reprezintă momentul ideal pentru statisticieni să-și publice topurile în sport. Numai că nu tot timpul acestea coincid. Așa se întâmplă și în fotbal, acolo unde brazilianul Vinicius Junior și francezul Mbappe sunt lideri în două topuri diferite, dar care ar trebui să exprime același lucru: valoarea de piață a jucătorilor.

Vinicius jr. și Mbappe se bat pentru titlul de cel mai scump jucător din lume (FOTO: EPA)
Vinicius jr. și Mbappe se bat pentru titlul de cel mai scump jucător din lume (FOTO: EPA)

În cel realizat de Observatorul pentru fotbal (CIES), atacantul lui Real Madrid, Vinicius jr, este cel mai scump jucător din lume. El ar valora 166,4 milioane de euro, valoarea fiind stabilită pe baza unor algoritmi proprii ai institutului menționat mai sus. El este urmat de englezul Phil Foden, de la Manchester City (152,6 milioane de euro), şi de norvegianul Erling Haaland de la Borussia Dortmund (142,5 milioane de euro).

Acest top este aproape total altul față de cel al site-ului transfermarkt.com, la care se raportează cam toată lumea fotbalului. Astfel, acolo cel mai bine cotat jucător din lume este francezul Kylian Mbappe, de la Paris Saint Garmain, care valorează 160 de milioane de euro. El este urmat de Earvin Haaland, cotat la 150 de milioane de euro, și de patru jucători estimați la 100 de milioane de euro: Vinicius jr, Mohammed Salah (Liverpool), Harry Kane (Tottenham) și Romelu Lukaku (Chelsea).

Interesant e că ocupantul locului 2 în clasamentul CIES, Foden, este abia al zecelea în ierarhia transfermarkt.com. Aici, el e cotat la 85 de milioane de euro, adică aproape jumătate din valoarea de la CIES. În plus, e la egalitate cu alți patru fotbaliști: Jadon Sancho și Marcus Rashford (ambii de la Manchester United), Joshua Kimmich (Bayern) și Raheem Sterling (Manchester City).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net