300, 66, 41, liniile preferate de ciorditori
S-au înmulţit ca ciupercile după ploaie şi au ajuns spaima celor care circulă cu mijloacele de transport în comun. „Hoţii călători", aşa cum i-au poreclit cei care au avut de-a face cu ei, au realizat peste o mie de furturi. Principalele ţinte: liniile 300, 66 şi 41.
Atenţie maximă atunci când mergeţi cu RATB! Pe primele trei locuri în topul celor mai vizate mijloace de transport în comun sunt: autobuzele - 300, 282,133, tramvaiele- 41, 21, 7 şi troleibuzele - 66, 77, 97.
O analiză a furturilor comise la nivelul Capitalei, în anul 2009, arată că peste 1000 de persoane au fost victimele „hoţilor călători". Aceştia din urmă, i-au văduvit de telefoane, bijuterii, bani, carduri şi alte bunuri pe cei care nu au fost îndeajuns de atenţi.
Metodele sunt diverse. Reporterii Click! au vorbit cu cei care călătoresc, zilnic, pe rutele vizate. Concluzia? Mulţi se trezesc, dintr-o dată, fără obiectele de valoare.
Alţii, îi surprind pe hoţi, dar preferă să tacă. Curajoşii riscă însă să fie bătuţi sau tăiaţi cu lama. Prea puţini aleg să sune la poliţie.
«Dacă-i prind, le rup picioarele»
Niculescu Nicolae (67): „Ţin mâinile în buzunare şi nu le scot pentru nimic în lume. Oricum, sunt mereu cu ochii în patru după ciorditori."
Maria Apostol (57): „Am păţit-o, iar acum încerc să mă feresc cum pot. Mi-a smuls lănţişorul de la gât când mă urcam în troleibuz. Am avut noroc că hoţul a fost prins, cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele de supraveghere."
Adrian Şerbu (22): „Nu-mi este frică de hoţi. Dacă îi prind, le rup picioarele, chit că va trebui să dau declaraţii la poliţie."
Citeşte şi:Au tras cu pistolul după autobuzul de noapteCoşmar pe linia 466: «M-au căsăpit că i-am pârât la Poliţie»Şoferul de pe 466, bătut măr
Hoţii, surprinşi în acţiune
Ciorditorul aşteaptă pe treptele autobuzului
Uşile se deschid, iar bărbatul smulge lănţişorul unui călător
Speriată, victima strigă după ajutor
Ce faci dacă ajungi victima «hoţilor călători»
Sună la Poliţie, apelând serviciul gratuit 112;
Ţine minte numărul maşinii, linia, ora, staţia, zona şi locul pe care l-ai ocupat în interiorul mijlocului de transport. Toate aceste date pot ajuta în identificarea cât mai rapidă a hoţilor.
Multe dintre cazuri au fost rezolvate pe baza imaginilor întregistrate de camerele de luat vederi montate în interiorul a 500 de autobuze şi 100 de troleibuze din parcul RATB.