Alianța României cu Germania Nazistă în Al Doilea Război Mondial. De ce a luat mareșalul Ion Antonescu această decizie

În urmă cu 84 de ani, pe 23 noiembrie, mareșalul Antonescu a semnat aderarea României la Pactul Tripartit, formalizând alianța dintre România și Germania Nazistă. A fost unul dintre cele mai controversate episoade din istoria țării și a avut multiple implicații.

Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg

Unul dintre cele mai controversate episoade din istoria României a fost alianța dintre țara noastră și Germania Nazistă. Și asta în contextul în care românii au fost mereu mai aproape de Franța și, în general, de sfera militară a Națiunilor Unite. Alianța cu Germania Nazistă a dus la participarea României în cel de-Al Doilea Război Mondial, dar și la una dintre cele mai umilitoare înfrângeri din istoria armatei române.

În același timp, alianța cu naziștii a fost caracterizată de epurări etnice și numeroase decese pe câmpul de luptă. Decizia aderării României la Axă a aparținut mareșalului Ion Antonescu, decizie pe care ulterior a justificat-o. Avea România alte opțiuni decât o alianță cu Hitler?

Alianța cu Germania Nazistă

Pe data de 22-23 noiembrie, la Berlin, mareșalul Ion Antonescu, conducătorul de facto al statului român, a semnat aderarea la Pactul Tripartit, angajând România alături de Puterile Axei împotriva Națiunilor Unite. Cu alte cuvinte, România a devenit nu numai un aliat al Germaniei Naziste, al Italiei fasciste și al Japoniei Imperiale, ci și un aliat al altor state din sfera de influență a celor trei mari puteri. Din aliați tradiționali ai francezilor și englezilor pe 23 noiembrie le-am devenit inamici. Vizita la Berlin a fost, de fapt, apogeul unor tatonări începute din luna septembrie a anului 1940.

La scurt timp după venirea la putere, în urma abdicării lui Carol al II-lea, mareșalul Antonescu i-a scris lui Hitler și l-a asigurat nu numai de „mărturia credincioasă” a poporului român, ci și de dorința de a se bucura de protecția Germaniei Naziste. Apoi, prin diplomație, a fost pregătită o vizită la Berlin și semnarea aderării României la Pactul Tripartit. Antonescu a sosit la Berlin pe data de 21 noiembrie, iar în ziua următoare a avut o întâlnire oficială cu Joachim von Ribbentrop, ministrul de externe al Germaniei. Mai apoi s-a întâlnit și cu Hitler.

Citește mai multe pe Adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Aniston și Matt LeBlanc GettyImages 1447109068 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
teodora jpeg
Zăpadă la munte - ninsoare - meteo -vremea FOTO Shutterstock
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
caine Foto Ilegis jpg
muncitori foto pixabay
masa craciun shutter jpg
amfora pixabay png
ten frumos jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net