Ce greşeli faci atunci când îţi renovezi casa

Ultima actualizare:

Tocmai ce ţi-a mărit şeful salariul, mai ai şi nişte bani puşi deoparte, aşa că te gândeşti să îmbunătăţeşti ceva la ”cuibuşorul tău de nebunii”. Însă experţii americani susţin că schimbările la apartamentul sau casa ta pot să îţi facă rău pe viitor.

Câteodată, renovezi apartamentul de nevoie, după o inundaţie sau pentru că ţevile vechi nu mai sunt funcţionale de la atât de mult calcar. În alte cazuri, poate fi vorba doar de o dorinţă de schimbare. ”Oricum ar fi, se întâmplă ca aceste schimbări să fie exact ceea ce scade valoarea apartamentului sau îl face să nu fie potrivit pentru noii cumpărători”, spune expertul american Jeremy Sopko. Iată 5 tipuri de renovări care îţi aduc o gaură în buzunar şi care, pe viitor, te vor cam încurca.

Îmbunătăţiri extravagante ale bucătăriei

Renovările de bucătărie nu trebuie să depăşească 25% din valoarea casei. Având în vedere că valoarea unui apartament cu două camere în Bucureşti, în vara anului 2018, era de 62.000 de euro, potrivit statisticilor înregistrate pe site-ul ”anuntul.ro”, costul remodelării ”laboratorului de bunătăţuri” nu ar trebui să depăşească aproximativ 15.500 de euro. Dacă bucătăria este prea modernă, în comparaţie cu restul casei, se creează o discordanţă şi acest lucru poate fi deranjant pentru oricine vede apartamentul. În plus, renovările de bucătărie sunt foarte scumpe, nu doreşti o bucătărie care te-a costat 25.000 de euro, într--un apartament de 50.000 de euro, nu e rentabil şi nu îţi vei recupera valoarea investită.

Adăugări inutile de camere

Cele mai des întâlnite greşeli sunt cele legate de construirea unei noi camere: construirea de la zero, în afara casei existente sau simpla ridicare a unui perete într-o încăpere mai mare. De exemplu, nimeni nu vrea să doarmă într-un dormitor prin care trebuie să se treacă pentru a se ajunge la bucătărie.” Dacă veţi adăuga ceva la domiciliu, este bine să primiţi ajutor profesional”, spune expertul în imobiliare, Rober Taylor. Robert a remarcat, de asemenea, că ar trebui să fii atent la structura cartierului în care te afli. Dacă toate celelalte case din împrejurimi au doar parter, casa ta devine ”musca de pe căciula” cartierului.

Piscinele

Când vine vorba de case cu piscine, zicala este ”toată lumea iubeşte o piscină, dar nu şi întreţinerea”. Piscinele nu sunt doar scumpe de instalat (în jur de 17.000 de euro), dar, pe deasupra, costă şi  întreţinerea: 50 de euro pentru fiecare drum pe care îl fac cei de la firma de specialitate.

Transformarea unui dormitor

Oricât de mult s-ar putea să doreşti un birou sau o altă sufragerie, de obicei nu este o idee grozavă să faci dintr-un dormitor o cameră cu o altă utilitate. Numărul de dormitoare pe care le are o locuinţă este o caracteristică foarte importată pentru toţi cumpărătorii. Dacă casa ta are cu un dormitor mai puţin, cumpărătorii vor fi dezamăgiţi.

Personalizări unice

Ideile inedite, cum ar fi tapetul cu pisici, pereţii texturaţi, gresia în dormitor sau acvariile în podea, ar putea fi exact ceea ce doriţi, dar sunt adesea privite cu reticenţă de restul oamenilor. 

La ce e bine să mai fim atenţi

  • Iluminarea dintr-o singură sursă. Un singur corp de iluminat nu are cum să asigure o iluminare uniformă, odihnitoare. Evită amplasarea într-o cameră mică şi joasă a unei lustre cu multe braţe sau becuri puternice. De asemenea, evită neoanele, plafonierele, spoturile. E bine să ai trei surse de lumină, de intensităţi diferite, în funcţie de necesităţi.
  • Prea multe pernuţe decorative şi accesorii. În dorinţa ta de a-ţi decora casa cât mai frumos, poţi cădea în extrema cealaltă. Pernuţe decorative în exces, oricât de drăguţe ar fi ele, dau o senzaţie de aglomeraţie.
  • Atunci când îţi pui tablouri de dimensiuni diferite pe un perete, e o greşeală să le aliniezi pe aceeaşi înălţime, măsurată de la tavan. Trebuie să le aliniezi la aceeaşi înălţime, de la pardoseală. De asemenea, trebuie să aibă acelaşi stil de ramă, chiar dacă e în culori diferite.
  • Culorile pereţilor nu ar trebui să fie stridente, purternice (roşu, galben, albastru), ci mai degrabă derivate ale acestora (ocru, bej, lila). Nuanţele puternice nu trebuie să domine, ele se folosesc doar ca accente echilibrate. Nu puneţi tapet pe toţi pereţii!
  • Atenţie la calorifere. Nu trebuie lăsate la voia întâmplării. Le poţi vopsi şi pe ele, sau îmbrăca într-o mască, astfel încât să capete o formă estetică. Nu trebuie să rămână alb dacă încăperea e amenajată în cu totul alte culori.
  • O altă greşeală este să-ţi aduci felul de corpuri de mobilier şi decoraţiuni “la modă”, dar care nu au nici o legătură cu stilul casei.  
  • Dacă ai camere joase, nu folosi corpuri de iluminat suspendate, la înălţime mică, în primul rând pentru că te-ai putea lovi cu capul de ele, apoi pentru că dau şi mai mult senzaţia de cameră scundă. Foloseşte mai degrabă lampadare de un metru şi jumătate, pe verticală. De asemenea, trebuie să ştii că un tapet cu dungi verticale „înalţă” camera, iar unul cu dungi orizontale o fac să pară mai lungă.
Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net