România, comparată cu Elveția. Recomandarea făcută de National Geographic: „Lăsați Alpii Elvețieni. Mergeți pe...”
Prestigioasa revistă americană National Geographic recomandă cu căldură drumețiile prin România, comparând Alpii Elvețieni cu munții noștri. Articolul din celebra revistă americană descrie viața rurală și splendoarea naturală pe care turiștii o vor întâlni prin Carpații Meridionali, numiți și Alpii Transilvaniei.

Pentru a admira „munți la fel de maiestuoși” ca cei din Elveția, dar fără prețuri elvețiene, celebra revistă americană National Geographic recomandă iubitorilor de drumeții să ia la pas traseul turistic Via Transilvanica.
„În timp ce Alpii elvețieni au fost de multă vreme destinația prestabilită pentru evadările montane în Europa, Alpii Transilvăneni ai României oferă munți la fel de maiestuoși la o fracțiune din cost. Transilvania, al cărei nume latin înseamnă «pământ dincolo de pădure», a fost de secole o răscruce de civilizații. Influențele romane, otomane, maghiare și săsești și-au pus amprenta pe orice, de la arhitectură la bucătărie.
Desigur, Transilvania este patria lui Dracula (...) Alpii Transilvaniei, parte a lanțului muntos Carpați, sunt unele dintre ultimele locuri sălbatice de pe continent și găzduiesc cele mai mari populații de carnivore mari din Europa, inclusiv aproximativ 6.400 de urși bruni și peste 2.000 de lupi, alături de căprioare roșii, râs și zimbrul european sau sântul”, scrie prestigioasa revistă.
Via Transilvanica trece de la nord la sud prin România, rătăcind pe lângă vârfuri sălbatice și 12 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Traseul este poate una dintre cele mai bune modalități de a experimenta minunile naturale și culturale ale regiunii, cum ar fi orașele tradiționale precum Sighișoara. Vizitatorii orașului pot fi martori la pajiștile bogate cu flori sălbatice – o „tapiserie de culoare” care susține producția tradițională de miere și oferă un habitat esențial pentru polenizatorii pe cale de dispariție, mai scrie publicația.
„Vizitatorii pot traversa una dintre ultimele păduri vechi din Europa”
National Geographic trece în revistă și Parcul Național Piatra Craiului, care găzduiește această recompensă naturală, împreună cu crestele sale dramatice de calcar alb și pădurile curate: „Fanii filmului ar putea recunoaște peisajele sale pitorești din filmul Cold Mountain, dar adevăratele vedete sunt biodiversitatea remarcabilă a parcului și rețeaua de trasee de drumeții. Vizitatorii pot traversa una dintre ultimele păduri vechi din Europa, în timp ce țin cu ochii de o parte din fauna sălbatică impresionantă”.
Piatra Craiului se transformă iarna într-o destinație de schi accesibilă, astfel că este locul ideal pentru cei care caută senzații tari de iarnă „fără prețuri elvețiene”. Pârtiile pot fi mai puțin vaste, dar oferă condiții impecabile și ospitalitate montană autentică la prețuri mici.
Și în timp ce un permis de o zi pentru sezonul de vârf la celebra stațiune Zermatt din Elveția costă în jur de 102 dolari (în franci elvețieni), prima stațiune de schi Poiana Brașov din România oferă un bilet de teleschi pentru o zi întreagă pentru aproximativ 46 dolari (în lei).
„Dincolo de minunile naturale, moștenirea culturală a regiunii se dovedește la fel de convingătoare. Autostrada Transfǎgǎrasan, o călătorie pe o serpentină de 56 de mile (90 de kilometri) prin Munții Fǎgǎraș, la 8.000 de picioare, este cea mai înaltă parte a Alpilor Transilvaniei. Oferă călătorilor una dintre cele mai spectaculoase călătorii din Europa. Două orașe istorice, Sibiu și Brașov reprezintă tabere de bază bune”, scrie publicația.
Citește mai multe pe Adevărul.ro