Condimentul tradițional cu puternice proprietăți digestive și antioxidante. Secretul din ciorbele românești

În bucătăriile românești, aroma pregnantă a leușteanului este sinonimă cu gustul autentic al ciorbelor. Deși este cunoscut în special ca un condiment nelipsit din preparatele acide și sărate, leușteanul ascunde în frunzele sale o adevărată comoară de substanțe active benefice pentru sănătate.

Leușteanul ascunde în frunzele sale o adevărată comoară de substanțe active. Foto: arhiva.
Leușteanul ascunde în frunzele sale o adevărată comoară de substanțe active. Foto: arhiva.

Această plantă aromatică este un simbol al tradiției culinare românești, dar și un ingredient cu proprietăți terapeutice notabile, fiind apreciată de secole atât pentru gust, cât și pentru calitățile sale vindecătoare.

Leușteanul a fost folosit încă din antichitate

Originar din regiunile est-europene, leușteanul a fost folosit încă din antichitate. Grecii și romanii îl prețuiau pentru virtuțile sale culinare și medicinale, iar în cultura românească i s-au atribuit chiar și semnificații magice. Potrivit cercetătorilor de la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău, leușteanul este nelipsit din ciorba de miel servită la masa de Paște, fiind considerat un condiment autentic românesc.

În luna mai, când planta atinge un echilibru optim între aromă și conținutul de substanțe bioactive, gospodinele o recoltează pentru a o conserva și folosi de-a lungul anului. Spre deosebire de alte țări balcanice precum Grecia sau Turcia, unde consumul de carne de miel este popular, leușteanul nu are o prezență la fel de puternică, ceea ce subliniază unicitatea sa în gastronomia românească, scriu cei de la Antena 3.

Beneficii pentru digestie și sistemul imunitar

Leușteanul este mult mai mult decât un simplu potențiator de aromă. Frunzele și semințele conțin uleiuri volatile, flavonoide, taninuri, vitamine și minerale esențiale. Printre cele mai importante se numără vitamina C, complexul de vitamine B, dar și minerale precum potasiul, calciul și magneziul.

Cunoscut pentru efectele sale carminative și diuretice, leușteanul contribuie la o digestie ușoară, reduce balonarea și susține funcționarea optimă a tractului gastrointestinal. De asemenea, are acțiune expectorantă, fiind folosit tradițional în tratarea tusei și altor probleme respiratorii.

Prin conținutul de antioxidanți naturali, leușteanul ajută la combaterea stresului oxidativ din organism, protejând celulele împotriva îmbătrânirii premature și susținând sistemul imunitar.

De la ciorbele acrite cu borș până la tocănițe sau salate, leușteanul oferă o notă inconfundabilă preparatelor. Poate fi folosit proaspăt, uscat sau chiar congelat, fără a-și pierde prea mult din proprietăți. De asemenea, sub formă de infuzie, este un bun aliat în combaterea indigestiei și eliminarea surplusului de apă din organism.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Papa Francisc in 2018  GettyImages 1026104290 jpg
Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea
image png
studenti facultate pixabay jpeg
Litoral Marea Neagra foto Ovidiu Oprea png
masina adobestock jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
alimentul ce te ajuta sa dormi mai bine logo jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net