De ce nu e bine să pui leuștean în toate ciorbele. Singurele în care este permis acest ingredient
Românii se pot lăuda cu o mare varietate de ciorbe și supe care fac parte din alimentația de zi cu zi. Deși ciorbele fac parte din lista mâncărurilor preferate de români, le putem strica gustul fără să vrem. Ce rol important joacă leușteanul și în ce tipuri de ciorbă ar trebui, de fapt, să îl adăugăm.

Această plantă care condimentează mâncărurile este recunoscută pentru beneficile pe care le aduce asupra organismului. Are acțiune antiinflamatorie, antibacteriană, antiparazitară, antivirală antifungică. De asemenea, stimulează funcția hepato-biliară, are acțiune tonic-aperitivă, crește pofta de mâncare, diuretică, combate steatoză ficatului, reglează ciclul menstrual și ameliorează dismenoreea.
Leușteanul, o plantă aromată și puternică
Frunzele de leuștean oferă un gust aparte mâncărurilor noastre. Cu toate acestea, este indicat să fie folosit doar în anumite tipuri de ciorbă, pentru a nu distruge gustul.
„Frunzele de leuştean au o aromă puternică şi dau un gust deosebit ciorbelor sau preparatelor în care sunt folosite. Trebuie spus că nu la toate ciorbele este indicat să folosim aceste frunze, ci doar la unele dintre ele.
De asemenea, trebuie să fim atenţi la cantitatea folosită, având în vedere faptul că are o aromă foarte puternică. Nu ne dorim ca gustul unei ciorbe să fie dominat de leuştean. De aceea trebuie avut grijă”, spune băcătarul arădean Adrian Pop, potrivit Adevărul.
Ciorbele în care ar trebui pus leușteanul
Renumitul bucătar arădean Adrian Pop recomandă leușteanul pus în ciorbele: pui, de fasole, de vită sau de salată verd.
„Sigur că atunci când gătim facem preparatele aşa cum ne plac. Sunt persoane care folosesc leuşteanul la toate ciorbele, însă eu unul cred că acesta se pretează doar la anumite tipuri de ciorbă. Mă refer aici la ciorba de fasole, de pui, de vită, de legume, de salată verde. La aceste tipuri se pretează foarte bine. Nu vrea să înţeleagă cineva că nu trebuie folosite frunzele de leuştean la supe sau ciorbe de alt tip, însă eu la acestea recomand”, a mai spus bucătarul Adrian Pop.
Leușteanul se adaugă la final
O altă recomandare este ca frunzele de leuștean să fie adăugate în ciorbă când aceasta este aproape gata. Este important să mai lăsăm ciorba pe foc încă 10 min după ce am pus leușteanul, pentru ca aroma să pătrundă în mâncare așa cum trebuie.
„Frunzele acestea trebuie adăugate în ciorbe pe final, dar lăsate să fiarbă 10 minute. Este important să lase aroma şi aceasta să pătrundă în toată mâncarea. Trebuie puse doar câteva frunze, adică 3-4 la o oală de trei litri de ciorbă. Are o aromă puternică şi nu trebuie ca aceasta să domine ciorba”, mai spune bucătarul Adrian Pop.