Ce trebuie să faci dacă vrei un impozit mic pe clădiri
Odată cu intrarea în vigoare a modificărilor aduse Codului Fiscal, dacă ai un imobil în care se desfăşoară activităţi economice, trebuie să faci o evaluare a acestuia. Dacă nu, vei plăti un impozit de până la 10 ori mai mare. Roxana Savaliuc, expert evaluator, a explicat pentru Click! ce presupune acest raport, cine trebuie să-l solicite şi cât costă.
Cine solicită evaluarea
- Persoanele fizice proprietare ale unui imobil nerezidenţial. De exemplu, să presupunem că ai moştenit o locuinţă şi ai închiriat-o unei firme care îşi desfăşoară acolo activitatea.
- Persoanele fizice proprietare ale unui imobil mixt. De exemplu, ai o casă cu parter şi etaj. Parterul este închiriat unei firme care a deschis acolo un butic. Sau firma care funcţionează la parter este chiar a ta. Însă în aceeaşi casă, la etaj, locuieşti tu. În acest caz, imobilul este unul mixt, iar impozitul e suma dintre impozitul pentru spaţiul rezidenţial şi cel pentru spaţiul nerezidenţial.
- Persoanele juridice care deţin proprietăţi imobiliare de tipul construcţiilor. Persoanele juridice deţinătoare de proprietăţi în scop de locuinţă, care până acum plăteau un impozit fix de 1,5%, în anul 2016 vor plăti un impozit între 0,2% şi 1,3% din valoarea reevaluată a proprietăţii.
- Persoanele juridice care deţin proprietăţi în care se desfăşoară activităţi economice. Acestea au obligaţia de a reevalua proprietatea o dată la trei ani, pentru a-şi menţine cota minimă de impozitare adică 1,5%. Dacă nu au acest raport, impozitul poate reprezenta 10% din valoarea proprietăţii.
Acte de care ai nevoie
„Evaluatorul îţi va cere informaţii cu privire la anul construcţiei imobilului, materialul din care este construit, anul în care s-au adus îmbunătăţiri, etajul la care e amplasat apartamentul”, a declarat expertul. De asemenea, trebuie să ai copii după actul de proprietate, schiţa cadastrală, extrasul de carte funciară, dacă există, actul de intabulare şi buletin.
Cât te costă
Preţul unui raport de evaluare diferă de la oraş la oraş şi de la firmă la firmă. „Preţul se calculează în funcţie de distanţa pe care trebuie să o parcurgă evaluatorul până la proprietatea ta, dar şi în funcţie de tipul imobilului: garsonieră, apartament, casă sau vilă. “Dacă ar fi să ne gândim la o medie, am putea spune că preţul se ridică la suma de 500 de lei, dar, cum spuneam, depinde de tipul şi complexitatea proprietăţii evaluate. Aceste costuri pot fi mai mici sau mai mari”, a mai spus Roxana Savaliuc.
«Raportul se reînnoieşte o dată la 5 ani»
“Pentru persoanele fizice, raportul de evaluare se reînnoieşte o dată la cinci ani, deoarece în acest interval valoarea imobilului poate să scadă, să stagneze sau să crească. Pentru persoanele juridice, raportul trebuie reînnoit o dată la 3 trei ani. Astfel, vei plăti o cotă minimă de impozit pe clădire, aceasta fiind de 0,2% în Bucureşti pentru anul 2016. Dacă nu, impozitul va fi de 2% din valoarea imobilului. La începutul fiecărui an, Consiliu Local stabileşte procentul, iar acesta poate varia între 0,2 şi 1,3%”, spune Cristian Memetiş, directorul agenţiei imobiliare “Viacasa”.
Documentul, înscris în Baza de Informaţii Fiscale
Raportul de evaluare se întocmeşte în două, trei zile lucrătoare, iar evaluatorul îl introduce în Baza de Informaţii Fiscale (BIF). Apoi, acesta va primi o recipisă – o adeverinţă oficială prin care se confirmă înscrierea raportului. „Recipisa este dovada faptului că evaluatorul a înregistrat raportul tău de evaluare în Baza de Informaţii Fiscale. Această recipisă trebuie introdusă în cuprinsul raportului de evaluare. Fără această dovadă, raportul nu e valabil!”, ne atenţionează specialistul. Atenţie! Este recomandat ca raportul de evaluare să fie prezentat la direcţia de taxe şi impozite locale în copie color. Păstrează originalul la tine acasă!
Unde găseşti un evaluator autorizat
„Evaluatorul trebuie să fie o persoană autorizată de Agenţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România şi poate fi găsit pe site-ul anevar.ro”, ne-a declarat Roxana Savaliuc. Pe prima pagină a site-ului vei găsi secţiunea „Căutare membri ANEVAR”. Dacă vrei să verifici un anumit evaluator, în câmpurile goale trebuie să introduci numele acestuia şi numărul legitimaţiei sale. Dacă nu cunoşti o persoană anume, va trebui să introduci judeţul în care o cauţi şi selectezi câmpul EPI (specializare în evaluarea de proprietăţi imobiliare). Apoi, dai click pe butonul „Căutare” şi îţi vor apărea toate persoanele autorizate ANEVAR din judeţul respectiv. Iată şi câteva firme de unde poţi alege: evaimob.ro – preţuri între 350-500 lei, evalis.ro, preţuri de la 800 lei, evaluariimobiliare.ro, preţuri între 500 şi 950 lei, reevaluari.ro, preţuri între 700 şi 900 lei, apollon.ro, din Iaşi, preţuri de la 400 lei, casa-mea.ro, din Timişoara, preţuri între 50-200 euro.