Hărţuită de ciocli când i-a murit mama
„Nu-i nimic, poate data viitoare”. Asta a fost replica incredibilă pe care a primit-o o bucureşteancă atunci când i-a refuzat pe ciocli, care se băteau să-şi ofere serviciile la doar câteva minute după ce i-a murit mama. S-a întâmplat în vara acestui an şi este doar unul dintre cazurile care au ajuns în atenţia anchetatorilor, care i-au deconspirat pe cei care luau şpagă de la pompe funebre.
Îndurerată, şocată, stupefiată. Ziua de 19 iulie a fost pentru această femeie una pe care nu are cum să uite niciodată. Potrivit dollo.ro, bucureşteanca, care nu a vrut să-şi dezvăluie numele, şi-a găsit mama fără viaţă, atunci când s-a întors de la serviciu.
Speriată, a sunat la 112 şi i-a spus doamnei de la capătul firului că "crede că mama ei a murit". Operatoarea i-a comunicat că nu are cum să mai trimită, într-o zi de vineri, după ora 18.00, un medic legist, dar a sfătuit-o să-i pună mamei ei o oglindă la gură ca să vadă dacă se abureşte.
Nu i-a venit să creadă ce aude şi a refuzat să facă asta, cerând să fie trimis acasă un medic. Femeia s-a ales în cele din urmă cu promisiunea că va veni a doua zi cineva să constate decesul. Nici nu a închis bine telefonul că au început să curgă ofertele pentru serviciile funerare.
I-a sunat telefonul mobil şi cineva, care s-a recomandat ca fiind "medic de pe ambulanţă" i-a spus că poate să îi trimită chiar în acea seară "un băiat" care să se ocupe de tot pentru 2.400 de lei. Serviciile erau complete, dar banii trebuiau să fie plătiţi în avans.
Disperată, femeia a acceptat. Telefonul a mai sunat însă de două ori, cu aceeaşi ofertă, tot de la oameni săritori de la "ambulanţă". A vrut însă să termine cu tot circul care se iscase şi a mers la firma de pompe funebre care era chiar pe strada ei.
A constatat acolo că aceleaşi servicii erau mai ieftine cu 300 de lei. Cum era firesc, a apelat la firma respectivă şi s-a grăbit să sune şi să contramandeze serviciile omului de la "ambulanţă". Acesta nu s-a supărat, ci din contră, pe un ton vesel, i-a spus că „nu-i nimic, poate data viitoare".
Nu a trecut mult şi a fost sunată de o altă persoană, care a muştruluit-o bine pentru că a îndrăznit să apeleze la alţii. Femeia nu a vrut să treacă cu vederea hărţuiala la care a fost supusă în cel mai greu moment din viaţa ei. Aşa că, după ce şi-a înmormântat părintele, femeia care a simţit pe pielea ei ce înseamnă "mafia pompelor funebre" a povestit totul secretarului de stat Raed Arafat. Conducerea SMURD-ului a adunat dovezi, mai exact opt cazuri concrete, cu martori, persoane de contact şi numere de telefon, care au ajuns pe masa procurorilor.
După o zi şi o noapte de audieri, 11 persoane, printre care un poliţist şi un angajat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), au fost reţinute în dosarul şpăgii de la pompele funebre.
În total, 26 de persoane sunt cercetate pentru luare şi dare de mită. În acest caz, sunt implicaţi medici de la SMURD şi serviciul de ambulanţă Bucureşti-Ilfov, poliţişti şi patroni ai unor firme de pompe funebre.
Ei sunt acuzaţi că atunci când cineva anunţa la 112 că o persoană se află în stare gravă, informaţia şi numărul de contact ajungeau la pompele funebre, chiar şi înainte ca medicii să pronunţe decesul. Şi cum concurenţa pe piaţa serviciilor funerare este acerbă, cioclii alergau la accidentele mortale şi făceau "măsurătorile" până să ajungă echipajele de la salvare şi Poliţie la faţa locului.