Orașul din România care renaște odată cu ample investiții în turism și autostrăzi. „Cetatea sa este un munte de istorie”
Alba Iulia este singurul municipiu reședință de județ din vestul României cu o populație în creștere în ultimii ani, revitalizat odată cu amplele investiții în turism și de construcția autostrăzilor.
Alba Iulia este unul dintre puținele municipii reședință de județ din România a cărui populație a crescut în ultimul deceniu, ajungând în prezent la aproximativ 65 000 de locuitori. Conform rezultatelor recensământului din 2021, alături de „orașul Marii Uniri de la 1918”, singurele reședințe de județ din România cu o populație în creștere sunt Vaslui și Bistrița.
Situat la poalele Munților Apuseni, orașul s-a dezvoltat în ultimii ani datorită investițiilor majore în turism și infrastructură, fiind acum unul dintre cele mai vizitate orașe din vestul României. În fiecare zi, mii de turiști trec prin porțile cetății Alba Carolina, se plimbă pe alei și admiră monumentele. Aici există locuri de importanță istorică (ca Dealul Furcilor - unde a fost ucis Horea), muzee și locuri de promenadă, edificii din vremea dacilor și romanilor, dar și cea mai veche catedrală romano-catolică din România, Catedrala Încoronării din Alba Iulia.
„Este un munte de istorie ce cuprinde o perioadă de peste 1800 ani”
„Cetatea din Alba Iulia este un munte de istorie ce cuprinde o perioadă de peste 1800 ani! Sunt profund impresionată atât de istoria ei cât și de ce frumos este pusă în valoare”, a scris recent una dintre vizitatoarele sale, într-una din cele peste 36.000 de recenzii primite de cetatea Alba Carolina.
„Este o cetate de dimensiuni imense, practic este ca un mic orășel în interiorul ei, cu biserici, muzee, locuri pentru evenimente, terase restaurante etc. Merită vizitată cel puțin o dată. Se poate parca în mai multe locuri lângă cetate, în funcție de intrarea pe care o alegi. Pregătește-te pentru a umbla mult pe jos, distanțele sunt mari. Se poate vizita turnul catedralei romano-catolice. La întrarea principală, dinspre catedrala ortodoxă există un monument și un mic parc cu arteziană, unde fiecare alee poartă numele unei regiuni istorice din România”, scrie un alt vizitator.
„Trebuie să vezi Cetatea Alba Carolina, dacă nu ai văzut-o până acum. Este capitala evenimentelor istorice, locul în care s-a înfăptuit România. Ia-ți timp și vizitează muzeele, ruinele, documentele și cetatea cu totul. Este un loc extrem de frumos, bine amenajat, care te va cuceri”, spune o altă vizitatoare.
Citește mai multe pe Adevărul.ro