În „Ochii lui Dumnezeu”- un loc tulburător, la câțiva pași de România

Ultima actualizare:

Ochii lui Dumnezeu: cine a inventat acest nume pentru cea mai impresionantă caracteristică a peșterii Prohodna (numele real) de lângă Karlukovo, Bulgaria a făcut o treabă excelenta. Cele două deschideri din tavanul peșterii chiar arată ca privirea unei ființe supranaturale. Dar chiar și fără numele Ochii lui Dumnezeu, Peștera Prohodna este absolut uimitoare. Când vei ajunge și tu aici vei simți pe pielea ta "privirea" ochilor imenși ce te urmăresc din cer. Sentimentul este copleșitor.

Peștera Prohodna supranumită „Ochii lui Dumnezeu”

Despre Peștera Prohodna se poate spune fără nicio exagerare că este una dintre cele mai frumoase și interesante din lume.

Deschizăturile din Peștera Prohodna, supranumite „Ochii lui Dumnzeu”. Sursă foto: Facebook
Deschizăturile din Peștera Prohodna, supranumite „Ochii lui Dumnzeu”. Sursă foto: Facebook

Face parte din Parcul Geologic Iskar-Panega, una dintre cele mai mari regiuni carstice din Bulgaria ce aparține de Cheile Karlukovo.

În primul rând impresionează prin dimensiunile sale, iar o dată ce intri și o privești dinăuntru aproape că uiți să respiri de uimire.

image

 Este cel mai lung pasaj rupestru din Bulgaria, care s-a format prin erodarea în timp a calcarului de către apele subterane și cele de suprafață creându-se săli și grote de dimensiuni impresionante cu înălțimi de peste 50 de metri.

Are o lungime de 262m, iar tavanul are o înălțime de aproximativ 50 m.

Un alt aspect care o face deosebită constă în faptul că întreaga peșteră este iluminată natural prin „Ochii lui Dumnezeu”

  Peștera are săli, grote și inegalabilii „Ochii lui Dumnezeu”

Peștera are două intrări care se află vizavi uan de alta. Intrările sale sunt de asemenea, uriașe. Cea estică, denumită Intrarea Mică are o înălțime de 35 de metri, iar cea vestică, Intrarea Mare, atinge înălțimea de 45 de metri.

„Ochii lui Dumnezeu” fotografiați din aer
„Ochii lui Dumnezeu” fotografiați din aer

„Ochii lui Dumnezeu” sunt aproape la jumătatea drumului. În formă de picătură și ciudat de antropomorfici, ei pot părea binevoitori, distanți sau amenințători, în funcție de vremea de afară și de starea de spirit a privitorului.

Unii susțin că lumina cade prin cele două deschizături din tavan într-un mod foarte ciudat și cu greu întâmplător pe 21 martie, echinocțiul de primăvară, și se speculează că, în vremuri imemoriale, sub deschiderile lor se desfășurau ritualuri preistorice de fertilitate.

Arheologii chiar au descoperit urme de locuire umană în peșteră, datând din neolitic.

Cum a apărut Peștera Prohodna

Povestea despre cum a apărut Prohodna este la fel de fascinantă pentru imaginație ca și legătura sa reală sau imaginară cu divinul și cu misterioasele ritualuri preistorice.

Rocile s-au format acum aproximativ 66-68 de milioane de ani, anii de apus ai dinozaurilor pe planeta Pământ.

Zona era atunci fundul unei mări nu foarte adânci. Treptat, corpurile creaturilor marine moarte s-au acumulat pe fundul mării și s-au solidificat încet în roci carstice.

În urmă cu aproximativ 2,5 milioane de ani, râul Iskar a apărut și și-a croit drum spre nord prin rocile carstice moi.

O parte din traseul râului a fost subteran și astfel Iskar a creat un tunel mare. Mai târziu, râul și-a croit drum până la albia sa actuală și a abandonat tunelul. Cutremurele au venit și au plecat.

Peștera Prohodna din Bulgaria. Sursă foto: Facebook/ Geografia Lumii
Peștera Prohodna din Bulgaria. Sursă foto: Facebook/ Geografia Lumii

Părți ale tunelului s-au prăbușit. Ploaia a făcut găuri în tavanul său. Astăzi, în Peștera Prohodna, vedem sfârșitul acestui proces milenar.

Denumirea „Ochii lui Dumnezeu” a primit-o de la o scenă din filmul bulgar Време Разделно în care un preot, pe nume Aligorko, se roagă la Dumnezeu chiar sub cele două găuri din peșteră.

Peștera este deschisă tot timpul anului, iar intrarea este gratuită. Vizitarea Peșterii Prohodna este o experiență uimitoare pentru oricine, iar pentru împătimiții de fotografie este absolut spectaculoasă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
legume verzi istock jpg
4 baza biserica poza flacari jpg
486679276 1091683662997959 5707782038191946020 n jpg
gradina curte istock jpg
fructe pexels jpg
mumie adobestock jpg
moara braila portal jpg
gravida jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net