Un orășel din România s-a reinventat. Primește de 250 de ori mai mulți turiști față de anii 2000

Ultima actualizare:

Povestea acestui mic oraș începe din cele mai vechi timpuri. Are o istorie bogată, iar documentele istorice arată că era de o importanță deosebită. Deține una dintre cele mai mari și impresionante cetăți, cel mai bine conservată din toate câte există în România. În anii 2000, orașul era în ruină, prăfuit și uitat de lume. Între timp, minți deschise și mâini de gospodari au reușit să schimbe total fața acestui oraș. Vorbim despre Râșnov a cărui denumire are la bază cuvântul „Roz”.

Râșnov vine de la „roz”

În Râșnov, turismul a explodat. Foto: Arhivă
În Râșnov, turismul a explodat. Foto: Arhivă

După toate probabilitățile, denumirea de Râșnov are la bază cuvântul „roz” care înseamnă trandafir, atât în limba latină, cât și în limbile slavă și germană. De aici, sașii i-au spus Rosenau, iar unguri Rozsnyo. Că la baza denumirii toponimice Râșnov stă rădăcina „roz” (trandafir) o dovedește și faptul că, în epoca medievală, emblema orașului era un trandafir.

Când te apropii de orașul Râșnov, din orice parte a Țării Bârsei, privirea îți este atrasă de pantele abrupte ale unui deal care străjuiește localitatea dinspre est, pe vârful căruia se profilează, în formă de centură zimțată, zidurile masive și de mari proporții ale unei vechi cetăți. Este cetatea țărănească a Râșnovului.

Cetatea Râșnov a fost ridicată în anul 1335 de tăranii din localitate.
Cetatea Râșnov a fost ridicată în anul 1335 de tăranii din localitate.

Prima mențiune documentară despre cetatea țărănească a Râșnovului datează din anul 1335. A fost construită de țăranii râșnoveni, simplu zidari și nu are la bază un stil arhitectonic. Înălțimea zidurilor este de aproximativ 5 m, iar lățimea cea mai mare o prezintă zidul sudic, în unele locuri, și de un metru și jumătate.

Timp de aproape două decenii peste orașul cu cea mai impresionantă cetate s-a pus praful. Accesul era liber în cetate, iar vestigiul era distrus sistematic.

De la 2000 de turiști pe an la peste jumătate de milion

Multe orașe din România cu mare potențial turistic nu au reușit să facă ceea ce a reușit Râșnov. Aici, este cu adevărat o poveste de succes. În urmă cu 20 de ani, în micul oraș prăfuit abia dacă ajungeau 2000 de turiști pe an. Azi, numărul acestora a crescut uluitor. Peste o jumătate de milion de turiști se bucură în fiecare an de Râșnov, devenit un oraș cochet, unde fiecare clădire și piatră are istoria ei.

Vedere asupra orașului din cetatea Râșnov.
Vedere asupra orașului din cetatea Râșnov.

Turismul a explodat pur şi simplu în micul oraş transilvănean în ultimii 20 de ani, iar pensiunile şi hotelurile din localitate primesc astăzi de 250 de ori mai mulţi vizitatori decât la începutul anilor 2000. Un succes fabulos, în vreme ce potenţialul altor zone turistice rămâne neexploatat.

Investiţiile publice şi private în obiectivele turistice au fost principalul motiv pentru creşterea spectaculoasă a turismului local, spun localnicii, azi, cu adevărat mândri de orașul lor.

Cetatea Râşnovului, principalul obiectiv al oraşului, a fost restaurată şi în 2021 a reînceput un proces de restructurare. În acest moment vestigiul poate fi observat doar din exterior, fiind închis pentru lucrări.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net