Teritoriul oferit cu forța românilor a devenit o adevărată bijuterie turistică. O „țară mlăștinoasă”, cu o populație predominant musulmană

Dobrogea este un teritoriu cu o istorie îndelungată, pasat între marile imperii de-a lungul mileniilor. Într-un final, în urmă cu un secol jumătate, a ajuns sub stăpânirea românească. Mai exact, autoritățile române au fost efectiv forțate de către Rusia să accepte Dobrogea în schimbul Basarabiei de Sud.

Dobrogea, teritoriul dat cu forța românilor / foto: arhiva Click!
Dobrogea, teritoriul dat cu forța românilor / foto: arhiva Click!

Dobrogea are o istorie de mii de ani, de la civilizația neolitică de acum cinci-șase mii de ani, până la turbulenta sa istorie modernă. Un teritoriu definit de accesul său vital la Marea Neagră și la fluviul vecin Dunărea, o regiune multi-etnică care a trecut de la un imperiu la altul și de la o dominație la alta până când a devenit parte a Regatului României în urmă cu aproximativ 150 de ani.

Dobrogea, teritoriul dat cu forța românilor

Anexarea Dobrogei în 1878 nu a fost primită favorabil de unii contemporani. A fost considerată chiar un eșec diplomatic după Războiul de Independență, mai ales pentru că a fost oferită aproape cu forța în schimbul Basarabiei de Sud, un teritoriu considerat de români mult mai important.

Dobrogea, în antichitate, a fost locuită de triburi tracice, în timp ce zona de la litoral a fost locuită de coloniști greci începând cu secolul al VIII-lea. Numele unor șefi geți celebri din Dobrogea, precum Oroles, Rhemaxos, Zoltes sau Zalmodegikos au rămas cunoscute în istorie începând cu secolul al IV-lea. Pentru o scurtă perioadă, începând cu anul 330 î.Hr., Dobrogea a făcut parte și din imperiul lui Alexandru cel Mare. Din 55 î.Hr., Dobrogea și cetățile grecești au intrat sub stăpânirea marelui rege dac Burebista. După moartea acestuia, Imperiul Roman a cucerit-o, iar alți basilei daci au stăpânit părți din acest teritoriu până la mijlocul secolului I d.Hr., când împăratul Octavian a încorporat-o în provincia Moesia Inferior.

Odată cu marile invazii, Dobrogea a fost străbătută de triburi germanice, de huni, și de alte neamuri migratoare. Din anul 395 d Hr, Dobrogea numiă Scythia Minor intră în componența Imperiului Bizantin.

Citește mai multe pe Adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry și William în uniforme, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
extrageri loto
casa-locuinta-credit-imobiliare-cheie
carent de smecher jpg
trandafiri istock jpg
apartament colaj pixabay jpg
slabire pixabay jpg
slobozia locuinte pentru tineri FOTO Faceb/PM Feteşti
image
actualitate.net
image
actualitate.net