Figurine de marțipan cu o monedă în dos. Ce se mănâncă în lume de Anul Nou pentru a avea noroc. Italienii chiar exagerează

Ultima actualizare:

Bine intenționați sau pur și simplu superstițioși, oamenii din întreaga lume consumă alimente și băuturi simbolic norocoase în ajunul și în ziua Anului Nou. Toată lumea caută prosperitate și bunăstare, iar unii chiar exagerează.  

obiceiuri culinare ciudate lume jpg

În Sudul Statelor Unite se mănâncă tot ce seamănă cu banii

În întregul Sud, cina de Anul Nou este Hoppin' John. Este o mâncare din orez unde „personajul principal” nu este orezul, ci mazărea neagră. Felul de mâncare trebuie să mai conțină un produs din carne de porc, cum ar fi șunca sau spatele gras – acesta, pentru un plus de noroc, dar și aromă. Mazărea simbolizează monedele, iar consumul ei în Ajunul sau de Anul Nou este menit să aducă o mare prosperitate.

Dar mazărea și carnea de porc nu sunt suficiente. Frunzele verzi, cum ar fi varza sau napii, sunt consumate pentru că seamănă cu banii, iar pâinea de porumb galbenă se consumă în cantități generoase pentru a se asigura că aurul este abundent în anul următor.

Danezii mănâncă un anumit tort ca să aibă viață lungă

Kransekage este un tort în formă de turn, fiind realizat special pentru Revelion în Danemarca şi Norvegia. Tortul se face cu marțipan este decorat cu glazură și cu stegulețe și este desenat de sus până jos cu inele. În mijlocul acestora se pune o sticlă de Aquavit, o băutură tradițională nordică.

image

Mâncărurile în formă de inel sunt menite să asigure că anul se învârte în cerc, cu tine în el pentru că Aquavit-ul vă poate face să vă învârtiți în altă direcție.

Gogoșile olandeze înving zâna rea

Olandezii devorează de Anul Nou gogoșele cu zahăr pudră cunoscute sub numele de Oliebollen. Aceste „bile uleioase” au fost mâncate pentru prima dată pe vremea când triburile germanice locuiau Țările de Jos și sărbătoreau Yule.

image

Oliebollen erau mâncate pentru a o alunga pe zeița Perchta, căreia îi plăcea să zboare cu spiritele ei rele în acea perioadă a anului pentru a verifica cine a fost cuminte sau rău.

Cei buni primeau o monedă de argint, în timp ce celor răi le tăia burta și o umplea cu paie, spune tradiția.

Iar cei care se simt vinovați mănâncă Oliebollen pentru ca sabia zânei rele să alunece pe burta unsuroasă, atunci când îi ataca, potrivit legendei.

12 struguri în Spania și Portugalia. 13 în America Latină

Multe țări din America Latină au adoptat ritualul spaniol și portughez de a mânca 12 struguri, câte unul pentru fiecare clopot care marchează începutul Anului Nou.

Cei care reușesc să înghită cei 12 struguri la timp, fără să se înece (ceea ce este universal considerat a fi ghinionist), sunt asigurați de noroc pentru viitor.

struguri pexels jpg

Strugurele ales de spanioli provine din regiunea Vinalopo din Alicante și este renumit pentru coaja sa delicată (și ușor de mâncat).

Dacă nu credeți că 13 este ghinionist, mergeți în Peru și mâncați un strugure în plus pentru a vă asigura că lucrurile bune chiar se vor întâmpla.

Italienii chiar exagerează

Linte se mănâncă în toată Italia de Anul Nou, de obicei imediat după miezul nopții.

Lămâia este văzută ca fiind norocoasă datorită formei sale asemănătoare unei monede.

image

Cu cât se mănâncă mai mult, cu atât va fi mai bine din punct de vedere financiar. Din punct de vedere gastronomic este o altă problemă.

Lintea este adesea combinată cu un cârnat de porc gras, oarecum picant, numit cotechino.

Zampone, un picior de porc umplut cu cârnați, este de asemenea servit în speranța de a atrage mai mult noroc cu aromă de porc.

Regiunile din Italia au propriile lor tradiții de speranță. Umbrienii se bucură de o prăjitură din marțipan în formă de șarpe care simbolizează ciclul continuu al vieții, în timp ce piemontezii mănâncă boabe de orez care simbolizează banii.

Japonezii și superstiția legată de tăiței

Primele trei zile ale Anului Nou sunt petrecute savurând osechi-ryori, o selecție simbolică de alimente prezentate elaborat în cutii lăcuite.

Tăițeii lungi sunt, de asemenea, savurați în această perioadă a anului. Pentru a vă asigura o viață lungă, este important să sorbiți tăițeii întregi fără să-i mușcați.

Dacă nu sunteți încă sătul, savurați o supă făcută din bonito (pește) și kombo (alge), numită ozoni, care este acoperită cu prăjituri de orez bătute, numite mochi. Dacă mâncați această supă ca primă masă a Anului Nou, se spune că următoarele 12 luni vor fi fericite.

Figurinele cu o monedă în fund

Nicăieri norocul nu pare mai norocos decât în Germania și Austria, unde o figurină de cofetărie cunoscută sub numele de geldscheisser excretă norocul din fundul său de marțipan.

La fel de popular este și glücksschwein, porcul norocos, de data aceasta în formă de marțipan.

 Pentru un noroc sigur se spune să luați o bucată din fundul său și să vă puneți o dorință.

obiceiuri culinare ciudate lume jpg

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Revelion, Pixabay jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Insula Șerpilor  WIKIPEDIA (1) jpg
mihai ene jpg
index webp
urs jpg
index webp
Drumul Hunedoara Caraș Severin pe Valea Cernei Foto Daniel Guță (2) JPG
vloggeri americani jpg
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net