Castelul Sant'Angelo din Roma și legendele lui tulburătoare. Este una dintre cele mai vizitate atracții din lume
Castelul Sant'Angelo, cunoscut în antichitate ca Mole Adrianorum și Castellum Crescentii, apoi mausoleul lui Hadrian, este unul dintre principalele monumente ale Romei. Este situat pe malul drept al râului Tibru, la mică distanță de statul Vatican, la care se ajunge printr-un coridor fortificat cunoscut sub numele de Passetto di Borgo. Castelul are o istorie monumentală, iar în jurul lui există mai multe legende, unele înfricoșătoare.
Istoria monumentală a Castelului Sant'Angelo
Castelul Sant'Angelo a cunoscut transformări profunde de-a lungul secolelor, devenind fortăreață, reședință papală și închisoare.
Între anii 123 și 135 d.Hr. împăratul Hadrian îi cere arhitectului Demeterianus să construiască un mausoleu funerar pentru el și familia sa la periferia Romei, în zona cunoscută sub numele de ager Vaticanus. Inspirația este clară de la modelul Augusteum, mausoleul împăratului Augustus, dar Hadrian vrea mai mult: vrea unul gigantic, scrie castelsantangelorome.com
Mausoleul, finalizat în 139 d.Hr., avea o arhitectură monumentală.
În plan, fortăreața este un cerc înconjurat de un pătrat; fiecare colț al pătratului este protejat de o barbacană (o deschidere îngustă și înaltă amenajată în corpul unor construcții ) proiectată individual, în timp ce cercul central este un cilindru înalt care conține săli, capele, apartamente, curți și celule de închisoare.
În jurul mausoleului se întinde un zid cu pereți de bronz și decorațiuni din bronz aurit.
Dar cum a ajuns ca în locul denumirii de Mauseleul lui Hadrian să i se spună Castelul Sant'Angelo. Aici există o legendă celebră în Italia.
Povestea îngerului
În anul 590 d.Hr. Roma era lovită de o epidemie de ciumă. În această perioadă a avut loc un moment care avea să definească identitatea castelului.
Papa Grigore cel Mare a organizat o procesiune penitențială pentru a cere izbăvirea orașului. Pe podul Sant'Angelo, suveranul pontif a avut o viziune cu Arhanghelul Mihail în vârful castelului, învelindu-și sabia.
Pentru el nu există nicio îndoială, este un semn divin. Este sigur că îngerul îi transmite că epidemia are zilele numărate. Și acest lucru se dovedește miraculos de adevărat.
Acest eveniment a condus la redenumirea edificiului în Castel Sant'Angelo și la construirea unei statui a arhanghelului pe vârful clădirii.
De-a lungul timpului, statuia a fost reconstruită de mai multe ori, ultima versiune, realizată din bronz, fiind opera sculptorului Peter Anton von Verschaffelt în 1753.
Legenda vrăjitorului
Castelul Sant'Angelo este, de asemenea, locul unor povești misterioase și întâmplări supranaturale.
Una dintre cele mai populare legende este cea a lui Pietro Bailardo, un vrăjitor legendar încarcerat aici în secolul al XV-lea.
Conform povestirilor, Bailardo ar fi reușit să evadeze din temniță folosindu-se de magie.
Bailardo a desenat un cerc în aer pe peretele care dădea spre exteriorul închisorii și, cu o baghetă arsă, desenează pe perete forma unei bărci.
Face toate acestea în timp ce șoptește formule magice, apoi se uită la însoțitorii săi satisfăcuți și îi invită la bord. Unul dintre ei se apropie de barcă și, spre surprinderea sa, descoperă că aceasta este reală. Cu toții se grăbesc și urcă la bordul navei magice, care a prins viață și i-a transportat pe râul Tibru.
Legenda fantomei de la Ponte Sant'Angelo
O altă legendă bântuie podul Sant'Angelo, unde se spune că fantoma tinerei Beatrice Cenci își face apariția în fiecare an, în noaptea dintre 10 și 11 septembrie.
Beatrice s-a născut la Roma în 1577. Familia Cenci este o familie nobilă romană de origine veche. Tatăl lor, Francesco, este un conte râios și violent și are probleme frecvente cu justiția.
În noaptea de 9 septembrie 1598, cu complicitatea unei mari părți a familiei, fostul castelan Olimpio Calvetti și Marzio Catalano îl omoară pe Francesco și aruncă trupul peste balustradă simulând un accident.
Dar moartea tiranului atrage prea multe suspiciuni, iar constatarea medicilor este o incompatibilitate între leziuni și moartea prin cădere.
Duse la Castel Sant'Angelo, Beatrice și mama ei vitregă asistă la torturile lui Catalano, dar neagă orice implicare.
Unul câte unul, toți acuzații sunt torturați și toți sfârșesc prin a da vina pe Beatrice. În cele din urmă, și ea este torturată și mărturisește, punând capăt procesului.
La 11 septembrie 1599, Beatrice Cenci a fost decapitată în piața din Castel Sant'Angelo. Legenda spune că fantoma ei încă mai apare în fiecare an în noaptea dintre 10 și 11 septembrie, în timp ce merge de la Ponte Sant'Angelo spre piața spânzurătorii, ținându-și capul în mâini.