VIDEO Câtă cruzime! Păsări cu aripile legate cu sârmă, puse la vânzare în mai multe piețe bucureștene
Primăvara se numără braconierii. Unele dintre cele mai firave făpturi care trăiesc în România sunt „vânate” fără scrupule de comercianții de ocazie. Păsările cântătoare sunt capturate din mediul lor natural și vândute în piețe precum sclavii în vechime. Trilul lor a devenit un țipăt al disperării.
Comerțul cu păsări sălbatice a atins cote alarmante în Capitală. Înaripatele sunt capturate fără milă din mediul lor natural, legate cu sârmă și închise în cuști cu gratii de fier, apoi vândute pe câțiva lei la tarabă. Acești oameni fără milă sunt surzi la durerea micilor viețuitoare, al căror tril se transformă într-un disperat țipăt de deznădejde. Cei care le cumpără pe câțiva lei nu știu că bucuria pe care le-o pricinuiesc păsările e trecătoare.
„O pasăre luată din sălbăticie și închisă într-o colivie nu supraviețuiește mai mult de câteva luni. Viața în cușcă este de neconceput pentru un animal sălbatic, care va încerca cu disperare să se elibereze. Astfel, ajunge să-și provoace răni grave în încercarea de a evada din captivitate. Pițigoiul nu moare fiindcă își bagă gheara în gât, ci pentru că nu suportă regimul de captivitate”, ne spune Ovidiu Bufnilă, responsabil de comunicare în cadrul Societății Ornitologice Române (SOR). Comerțul cu păsări cântătoare ia avânt de la dorința inexplicabilă a omului de a transforma sălbăticiunile în animale de companie. În general, totul pleacă de la dorința unui copil. Părinții, pentru a-i face pe plac, apelează la astfel de negustori-braconieri, care le pun la dispoziție, la prețuri derizorii, păsări cântătoare capturate din parcuri sau rezervații naturale. În acest weekend, reprezentanții SOR și ai Gărzii de Mediu au luat la puricat șase piețe din București, unde au găsit sticleți, cinteze, scatii și alte păsări de talie mică, legate fedeleș cu sârmă. Braconierii au fost amendați, iar înaripatele au fost eliberate în Parcul Carol.
„Ceea ce ne bucură este că numărul păsărilor capturate și expuse la vânzare în piețe este tot mai mic. Dar, braconajul nu a scăzut, deoarece comerțul s-a mutat în mediul online. Site-urile de specialitate sunt pline de anunșuri de vânzare, iar aici nu este nici un control al actelor de proveniență”, spune Dorin Damoc, managerul proiectului.
Cum poți recunoaște păsările vândute ilegate
Ziarul Click! susține acest proiect îndrăzneț al SOR, fiind partener media al tuturor evenimentelor organizate pe această temă. Alături de specialiștii ornitologi, ziarul nostru face un apel către toți cei care iubesc animalele să sesizeze Garda de Mediu sau SOR atunci când dau peste anunțuri de vânzare de păsări sălbatice. Fiindcă există și comercianți autorizați, iată cum recunoști păsările vândute ilegal:
- Sunt ținute în cuști, legate de aripi, cel mai adesea cu sârmă.
- Sunt scoase la vânzare la prețuri derizorii (între 5 și 20 de lei). O pasăre cântătoare provenită de la un crescător autorizat se vinde cu câteva sute de lei.
- Nu au inele la nivelul ghearelor, deși mai nou braconierii fac rost și de astfel de accesorii, care se vând tot în piețe.
- Păsările capturate nu supraviețuiesc mult în captivitate.