Reguli noi în Centrul Istoric. Ce trebuie să facă patronii de localuri
Patronii localurilor din Centrul Istoric vor fi obligați de Primăria Capitalei să respecte un regulament nou privind depozitarea deșeurilor. Municipalitatea lucrează la un proiect de hotărâre care va interzice depozitarea gunoaielor lângă terase și deversarea uleiului alimentar în canalizare. Totodată, primăria vrea să instituie un program clar de ridicare a gunoiului și pregătește o surpriză mai puțin plăcută celor care au afaceri aici.
Centrul Vechi va avea din acest an un regulament special de salubrizare, care va conține un program clar și eficient de ridicare a deșeurilor. Patronii de localuri vor fi obligați să respecte documentul, care prevede sancțiuni drastice pentru cei care depozitează deșeuri lângă terase și care aruncă în rețeaua de canalizare uleiul rezultat din prepararea mâncării.
„Reprezentanții Poliției Locale vor efectua controale inopinate la restaurante și terase și se vor aplica amenzi usturătoare pentru cei care nu înțeleg că nu îi mai putem primi pe turiști printre gunoaie”, a declarat primarul Gabriela Firea, în cadrul comandamentului privind curățenia de primăvară, care a avut loc miercuri la primărie.
Edilul a afirmat că toți agenții economici vor fi obligați să încheie contracte individuale de salubrizare și să declare cantitatea reală de deșeuri pe care le generează. Mesajul Gabrielei Firea a fost îndreptat și către firmele de salubritate, pe care le-a acuzat că nu întrețin corespunzător această zonă. „Am observat cu mâhnire că, deși există operatori de salubrizare care au ca sarcină igienizarea acestei zone emblematice din București, în Centrul Istoric este mizerie, operațiunile de curățenie sunt deficitare, piatra cubică de pe străzi e deteriorată sau incompletă, sunt foarte multe deșeuri depozitate la colțurile străzilor”, a mai spus Firea.
Amenzi de 5.000 de lei pe lună pentru fațade
Gabriela Firea s-a războit și cu proprietarii clădirilor declarate monument istoric, pe care i-a amenințat cu amenzi de 5.000 de lei pe lună dacă nu acceptă să intre în programul de reabilitare și consolidare.
„Voi avea toleranță zero la a mai permite ca, mai ales în centrul Capitalei României, în Anul Centenar, clădirile istorice, de patrimoniu, monumentale, să fie în continuare ca după război, foarte murdare, afectate de vreme, pline de graffiti, de injurii. E un apel pe care-l fac pentru ultima oară. Dacă nu se înțelege să cooperăm și noi să oferim sprijin total din partea Primăriei pentru reabilitarea acestor clădiri, atunci vom face ceea ce fac toți europenii civilizați cu sau fără papion - amenzi drastice. Poate că la acest gest de amendă drastică - lunar câte 5.000 de lei - se înțelege că nu putem să stăm la nesfârșit cu aceste clădiri în centrul Capitalei în maniera în care sunt acum”, a conchis primarul general.