Sporuri de computer și praf în Primăria Capitalei: consilier-1.100 lei, director-2.300 lei/lună
Lefurile bugetarilor sunt mult mai mari decât în privat, iar când se adaugă și diverse sporuri, vorbim deja despre venituri ce depășesc cu mult media salarială. La Primăria Capitalei, spre exemplu, 352 de angajați primesc sporuri vătămătoare, deși lucrează la birou.
Primăria Capitalei este în faliment, dar cu toate acestea veniturile salariaților nu au scăzut. Sporurile au rămas neatinse, chiar și în perioada stării de urgență, când mulți au lucrat de acasă.
Potrivit celor de la newsweek.ro, majoritatea covârșitoare a angajaților a primit sporuri uriașe pentru „condiții vătămătoare de muncă”.
Jurnaliștii au publicat documente care atestă valoarea „veniturilor salariale brute ale funcțiilor din cadrul primăriei București”, la data de 30 septembrie 2020, cu tot cu sporurile pentru condiții de muncă vătămătoare.
352 de funcții din cadrul Primăriei Generale primesc sporuri, care sunt între 300 de lei, pentru un muncitor necalificat, și 2.300 de lei pentru secretarul general, arhitectul șef sau directorul general.
Sporul pentru condiții vătămătoare a fost stabilit la 15% din salariul de bază. Este procentul maxim permis de lege, semn că și condițiile de la locul de muncă din primărie sunt considerate cele mai vătămătoare posibile.
Ce înseamnă condiții vătămătore de lucru la Primăria Capitalei
Condiții vătămătoare la locul de muncă înseamnă în Primăria București, dar și în alte instituții ale statului român, unde salariile se plătesc din bani publici: expunerea la ecranul computerului, la germeni, la bacterii și la praf.
Adică, ce trăiește orice angajat din România care muncește într-un birou.
Exemple de salarii și sporuri vătămătoare la Primăria Capitalei
- Director general/secretar general/arhitect șef/administrator public: salariu – 18.148 lei / spor condiții vătămătoare – 2.319 lei;
- Șef Birou: salariu - 13.073 lei /spor condiții vătămătoare – 1.671 lei;
- Auditor: salariu – 11.688 lei /spor condiții vătămătoare – 1.494 lei.
- Expert: salariu – 10.613 lei /spor condiții vătămătoare – 1.356 lei;
- Referent/consilier personal/director cabinet /inspector: salariu – 8.300/ 8.600 lei / spor condiții vătămătoare – 1.100 lei;
- Secretar/dactilograf: salariu – 4.000 lei /spor condiții vătămătoare – 500 lei;
- Șef depozit: salariu – 4.200 lei / spor condiții vătămătoare – 545 lei;
- Portar, panzic, pompier: salariu – 3.200 – 4.000 lei /spor condiții vătămătoare – 420 / 520 lei.
Ce zice legea despre sporurile acordate salariaților de la stat
Funcționarii publici și personalul contractual pot beneficia de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat.
Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum şi condiţiile de acordare a acestora se stabilesc de ordonatorul principal de credite, având la bază buletinele de determinare sau expertizare, emise de către autorităţile abilitate în acest sens.
Sporul pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă potrivit buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă, ce se eliberează pe baza următoarelor criterii:
- înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă;
- gradul de creștere a indicilor de morbiditate la locurile de muncă respective;
- înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă.