Palatul din România care a fost restaurat după 120 de ani. Are nuanțe de albastru, iar transformarea este spectaculoasă

Ultima actualizare:

Palatul de Justiție din Deva a trecut printr-un amplu proces de restaurare, încheiat recent după trei ani de lucrări, scrie adevărul.ro. Clădirea are acum nuanțe de albastru, lucru care a stârnit controverse în comunitate. Locuitorii zonei spun că schimbarea nu se mai potrivește peisajului istoric al zonei. 

Palatul de Justiție are acum nuanțe de albastru Foto: Daniel Guță
Palatul de Justiție are acum nuanțe de albastru Foto: Daniel Guță

Proiectul de restaurare, buget de 24 milioane lei 

Proiectul de restaurare, derulat de Compania Națională de Investiții, a avut un buget estimat de peste 24 de milioane de lei. Începerea lucrărilor a fost semnalată în primăvara anului 2021, moment în care personalul Judecătoriei Deva și Tribunalului Hunedoara a fost relocat temporar într-un sediu nou, situat pe Calea Zarandului, nr. 73. În curând, aceste instanțe se vor putea întoarce în clădirea renovată, un pas mult așteptat după un interval îndelungat de așteptare.

Lucrările a inclus înlocuirea învelitorii acoperișului, consolidarea structurilor, renovarea fațadelor, refacerea instalațiilor sanitare și de încălzire, precum și adaptarea spațiilor interioare pentru un flux funcțional. O rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități a fost, de asemenea, inclusă în proiect pentru a îmbunătăți accesibilitatea.

Pentru reîmprospătare s-au ales nuanțe de albastru 

Noua paletă de culori a palatului a stârnit un amestec de reacții din partea localnicilor. Deși unii admiratori au lăudat reîmprospătarea lui prin alegerea nuanțelor de albastru, alții au criticat-o, argumentând că această schimbare nu se potrivește peisajului istoric al zonei de la poalele cetății Devei. Unii consideră că aspectul vechi, în nuanțe de gri, era mai adecvat pentru atmosfera istorică a ansamblului urban.

Palatul de Justiție din Deva, construit de antreprenorii Hirschel, Bachrach și Vaskovits din Nagykanizsa, a fost proiectat de renumitul arhitect István Kiss, cunoscut pentru contribuțiile sale la arhitectura clădirilor de justiție din România, incluzând palate în orașele Oradea și Brașov. De-a lungul timpului, clădirea a servit ca sediu al instanțelor până în 1963, când a fost transformată în sediul Comitetului Județean de Partid Hunedoara. După anul 1990, clădirea a fost restituită Ministerului Justiției, readucându-se la destinația ei inițială.

Restaurarea Palatului de Justiție este o chestiune de identitate culturală 

Restaurarea Palatului de Justiție nu este doar o chestiune de estetică, ci și una de identitate culturală. Clădirile istorice precum aceasta contribuie la conservarea memoriei colective a unei comunități, fiind totodată un simbol al progresului și al renașterii unei zone. De asemenea, reprezentarea juridică și civilă a acestui spațiu rămâne crucială pentru asigurarea funcționării sistemului de justiție în comunitățile locale.

Centrul de justiție din Deva continuă să fie o componentă esențială a vieții civile, iar modernizarea sa subliniază angajamentul autorităților de a îmbina tradiția cu nevoile contemporane.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Nepoții Regelui Suediei profimedia 0947513002 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
traditii de craciun   probr ro  jpeg
jasmine larsen rapunzel instagram jpg
nasterea domnului jpg
dimitrie tomozei captura video jpg
cafea turceasca istock jpg
Pahar pahare vin alcool FOTO Shutterstock
irene ghica şi errol flyn foto profimedia
Somn - femeie care doarme FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net