Una dintre cele mai frumoase clădiri din România, lăsată în paragină. E plină de istorie și arăta superb, dar azi a rămas doar o ruină

Ultima actualizare:

La numai câteva sute de metri de Castelul Corvinilor se află o clădire care, cândva, era superbă și plină de viață. Din păcate, astăzi, această comoară arhitecturală a anilor 1930 este un lăc părăsit, care amintește mai mult de un film horror decât de școala care era odată.

Clădirea a fost abandonată cu decenii în urmă / foto: Daniel Guță/Adevărul
Clădirea a fost abandonată cu decenii în urmă / foto: Daniel Guță/Adevărul

Această școală de ucenici și-a deschis porțile tocmai în anul 1938, iar inițial purta numele de „Căminul de ucenici Regele Carol al II-lea”. În toamna acelui an au ajuns aici și primii tineri ucenici, iar, în total, undeva în jur de 200 de ucenici puteau să locuiască și să învețe în acest loc incredibil. La acea vreme, clădirea era considerată a fi de o frumusețe rară, iar toți cei care o vedeau rămâneau impresionați.

„Are o arhitectură în stil neo românesc. Influenţele caselor ţărăneşti s-au manifestat prin ornamente şi elemente folosite sub diverse interpretări, dar care îşi păstrează originea.

Printre elemente se numără foişorul, arcatura trilobată, stâlpi de lemn, o tratare a cornişei ca o streaşină obişnuită a unei case ţărăneşti, includerea acoperişului în imaginea faţadei ca element de ornament, marchize sculptate din lemn, şi folosirea ţiglei de ceramică. Ornamente des folosite sunt nodurile şi frânghiile, coloanele răsucite, printr-o ceramică smălţuită policromă”, se scrie în volumul „Pagini Monografice. Colegiul Tehnic Matei Corvin Hunedoara. 1890 - 2010”, potrivit adevarul.ro.

Clădirea a fost deschisă în 1938

Inițial, fosta școală era utilizată pentru tinerii care aveau să lucreze la Uzinele de Fier Hunedoara. Aceștia aveau oportunitatea să învețe și să locuiască aici, iar până și un muzeu de mineralogie se afla la dispoziția studenților.

Apoi, după război, această clădire funcționa ca sediu administrativ al Combinatul siderurgic Hunedoara. Din păcate, din cauza declinului metalurgiei, soarta clădirii a fost pecetluită. 

Un incendiu a devastat clădirea în 2020

Deși clădirea a intrat în patrimoniul Combinatului ArcelorMittal Hunedoara în anii 2000, iar paza a mai fost asigurată încă puțin timp, hoții tot au prădat clădirea, luând tot ce putea avea valoare

Apoi, în 2020, un incendiu puternic a devastat acoperișul și etajele superioare ale clădirii. Astăzi, din păcate, această veche bijuterie arhitecturală rămâne părăsită, degradându-se din ce în ce mai mult.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Printesa Mette Marit la 51 de ani si Printul Haakon   Casa Regala norvegiana (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
raceala jpg
insula pixabay jpg
 bagaje în aeroport Foto
primul bloc jpg
walt whitman captura video jpg
inchisoare jpg
naut jpg
black friday poluare asociatia respo jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net