Crizele politice care au dus la apariția Statului Islamic

Ultima actualizare:
Franz Ferdinand, arhiducele Imperiului Austro-Ungar, asasinat în 1914
Franz Ferdinand, arhiducele Imperiului Austro-Ungar, asasinat în 1914

La 29 iunie 2014, liderii Statului Islamic au declarat că își doresc restabilirea unui Califat Islamic. Anunţul a fost făcut exact la împlinirea a 100 de ani de la asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand al Austro-Ungariei, care a dus la declanşarea Primului Război Mondial. În urma acestei prime conflagraţii mondiale, s-a produs căderea marilor imperii europene – Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Țarist și imperiul Otoman.

Faptul că Statul Islamic a declarat reinstaurarea Califatului în lumea musulmană chiar la 100 de ani după ce marile puteri europene au intrat în declin, ar putea să nu fie chiar o coincidență, relatează The Conversation. Câteva crize politice care au avut loc în lumea musulmană par să fi dus însă la apariția Statului Islamic.

Inaugurarea Canalului de Suez în anul 1869. Acest lucru a nemulțumit o parte din națiunile musulmane
Inaugurarea Canalului de Suez în anul 1869. Acest lucru a nemulțumit o parte din națiunile musulmane

Secularizarea timpurie

În mod paradoxal, lumea musulmană a cunoscut de timpuriu experiența unui sistem politic secularizat. Totuși, până la prăbușirea Dinastiei Abbasizilor în anul 1258, ca urmare a cuceririi mongole, lumea islamică sunită nu a părut să sibă nevoie de restabilirea Califatului. Studiind mai în amănunt dovezile istorice, se constată că puterea califilor abbasizi a început să intre în declin încă din secolul al IX-lea. După aceea, instituția Califatului a intrat într-un puternic proces de descentralizare. De asemenea, sistemul politic în care puterea regală și cea religioasă au fost separate a funcționat cât se poate de bine. Abia în secolul al XIX-lea, în lumea musulmană, s-a manifestat dorința unor monarhi de a reinstaura Califatul – conducerea statului după legile și credința islamică. Principala cauză a fost reprezentată de colonialismul și imperialismul marilor puteri europene.

Osama bin Laden
Osama bin Laden

Utopii moderne și dinastii vechi

Conform legilor sunite, odată ce conducerea a ajuns la un consens într-un anumit aspect, cu greu mai poate cineva să se împotrivească deciziei, chiar dacă aceasta a fost greșită. Acest lucru presupune că nimeni nu poate să schimbe sau să îmbunătățească un sistem de legi sau niște credințe vechi. Au existat personalități în lumea musulmană (Muhammad Asad) care au dorit combinarea Califatului cu anumite structuri democratice. Acest lucru a însemnat însă o utopie atât timp cât cele două concepte sunt complet opuse. Sistemul însuși și societatea islamică au făcut imposibilă aplicarea acestor reforme.


    Califatul Abbasid în perioada 786 - 809Foto Wikimedia
Califatul Abbasid în perioada 786 - 809Foto Wikimedia

Legitimitatea politică a intrat în declin

Inițial, pe la începutul secolului al XX-lea, viziunea noilor națiuni musulmane miza, în primul rând, pe îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor, nu doar în ceea ce privește progresul material, dar și cel spiritual. În al doilea rând, se preconiza o mai strânsă uniune între națiunile musulmane pentru a lupta împotriva stăpânirii străine și pentru eliberarea Palestinei. Toate aceste idealuri s-au dovedit zadarnice din cauza scăderii legitimității puterii liderilor islamici care au trecut de la populism la autoritarism. Lumea musulmană a pierdut și mai multe teritorii iar războaiele au slăbit și sărăcit mai multe națiuni din Orientul Mijlociu. Ne referim aici în special la războaiele arabo-israeliene și la războiul din Afganistan.

Apariția extremismului islamic

Războiul din Golf a însemnat pentru regiunile arabe venirea a tot mai multor trupe non-musulmane și creșterea sentimentelor xenofobe, de ură față de străini. Este cazul lui Osama bin Laden care a susținut jihadismul ca măsură de exterminare (la propriu) a stăpânirii străine (dar nu doar de pe pământul musulman). Această luptă împotriva Occidentului a condus la declanșarea unui război interminabil dus de Statele Unite împotriva terorismului.

Califatul Abbasid în perioada 786 - 809
Califatul Abbasid în perioada 786 - 809

Americanii au mers mai departe de-atât și au invadat Irakul, de aici rezultând o serie de consecințe mai mult sau mai puțin favorabile pentru lumea musulmană. Astfel și-a făcut apariția Statul Islamic, apogeul tuturor resentimentelor și dezamăgirilor trecute și prezente față de pierderile suferite. Statul Islamic a devenit punctul de referință pentru toți acei musulmani care se simt defavorizați față de Occident (iar dacă nu se simt astfel, jihadiștii îi învață prin propagandă cum să fie). Pentru Statul Islamic, data de 29 iunie ar putea fi un moment de referință pentru începutul declinului și al haosului în Occident (cel puțin în prima jumătate a secolului al XX-lea).

Apreciază cu un like pagina noastră de Facebook dacă ți-a plăcut acest articol. Vei afla și mai multe informații interesante!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
kate cu tiara jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zapada sua ninsori profimedia jpg
romani injunghiere italia  jpg
Athos Salomé a fost comparat cu Nostradamus jpg
anul covrigului jpg
sfantul ioan botezatorul  jpg
cea mai sanatoasa masa din lume jpg
unghii frumoase jpg
sfantul ioan botezatorul  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net