2025, anul sărăciei. Un specialist avertizează: „Românii vor mânca mai mulţi covrigi ca niciodată”
Analistul Adrian Negrescu spune într-o postare pe Facebook că 2025 se anunţă a fi anul covrigului. „Laptele și mierea” promise în campania electorală „au dispărut”, spune specialistul, care avertizează ca de acum este timpul austerității. Analistul susține că puterea de cumpărare a românului cunoaște un declin abrupt și afirmă că în 2025 „românii vor mânca mai mulți covrigi ca niciodată”.
2025, anul covrigului: austeritatea readuce meniul anilor ’90
Analistul economic Adrian Negrescu face o previziune sumbră pentru 2025, susţinând că “se anunţă a fi anul covrigului”. Într-un mesaj amplu pe rețeaua socială Facebook el își explică afirmația.
„2025 se anunţă a fi anul covrigului. La cum arată 2025 din punct de vedere financiar, pentru mulţi dintre români va fi anul în care vor mânca mai mulţi covrigi ca niciodată. Îngheţarea salariilor şi a pensiilor, a alocaţiilor pentru copii şi a celorlalte forme de susţinere pentru cei vulnerabili - măsuri specifice unei ţări din lumea a treia, nicidecum unei economii europene - vor face ca puterea de cumpărare a oamenilor sa continuă să scadă pe fondul inflaţiei care se va menţine, în acest an, peste 5%”, scrie Negrescu pe Facebook.
Analistul compară situația actuală cu austeritatea anilor ’90, când covrigii erau o soluție accesibilă pentru mesele de zi cu zi.
„Lună de lună, pas cu pas, oamenii vor simți cum banii nu le mai ajung și cum viața lor devine mai scumpă”, adaugă Negrescu.
România: campioană europeană la inflație
Previziunile economice pentru anul curent sunt pesimiste. Deja, multe dintre alimentele de bază s-au scumpit considerabil, printre care margarina, cartofii și parizerul, reamintind de o dietă rudimentară, specifică perioadei comuniste.
„În 2025 vom continua să fim campioni europeni la inflaţie.
Lună de lună, pas cu pas, oamenii vor simţi cum banii nu le mai ajung şi cum viaţa lor devine mai scumpă. Şi vor ajunge la covrigi, ca în anii ’90”, a mai scris analistul.
Potrivit acestuia, deja, pentru mulţi dintre români, “alimentaţia raţională de pe vremea lui Ceauşescu a devenit realitate”.
„Relevant este, de exemplu, că la finele anului trecut, printre alimentele care s-au scumpit cel mai mult s-a aflat margarina, revenită din nou în topul vânzărilor, alături de parizer şi cartofi, ca în anii de după revoluţie”, adăugă Negrescu.
Sectorul covrigăriilor „va dudui”
Negrescu critică vehement plafonările de prețuri la energie și alimente, pe care le consideră măsuri neproductive.
„Aceste măsuri denotă lipsa de viziune a autorităților, de know-how economic”, afirmă el.
Mai mult, el avertizează că statul ar putea introduce noi taxe și impozite, precum creșterea TVA la 21% și schimbarea bazei de impozitare a salariilor. Aceste modificări ar putea agrava situația financiară a cetățenilor, contribuind la diminuarea consumului și a investițiilor.
„Probabil într-o economie sufocată de taxe, un singur sector va dudui în 2025: cel al producției de covrigi”, concluzionează Negrescu.