Istoria fabuloasă a banalului covrig. Este despre un brutar amenințat cu decapitarea, o rugăciune și o pisică

Îl mâncăm în fiecare zi cu mac, susan sau semințe, cu lapte, cafea sau ceai. Este cel mai la îndemână mic dejun. Covrigul, produsul de panificație cu care ne începem ziua are o istorie pe care foarte puțini o cunosc. Unii spun că ar proveni din Germania, alții, din Italia. Cert este că cea mai veche rețetă de covrigi datează din anii 1600.

image

Cea mai veche rețetă a covrigului

Originea covrigilor nu se cunoaște exact. Unii spun că ar proveni din Germania, alții o atribuie călugărilor italieni de la începutul anului 600. Atunci erau preparați dintr-un amestec simplu de apă, făină și sare și erau erau alimentul perfect pentru posturile lungi bisericești.

Dar rețetă de covrigi, care s-a păstrat până în zilele noastre, datează din 1607 și figurează într-o carte intitulată „Tezaur de sănătate”.

Ingredientele menționate sunt făină, ouă, unt, apă caldă, amestecate până se omogenizează, după care, din coca respectivă, se modelau covrigii. Se puneau în apa caldă, apoi în apa rece și se introduceau în cuptorul bine încins.

Legenda covrigului: o pâine prin care soarele să treacă de trei ori

O legendă germană leagă apariția covrigilor Brezel de anul 1477, când un brutar de la Curtea unui rege a fost trimis la închisoare, riscând să își piardă viața, deoarece nu copsese bine pâinea.

Nevasta brutarului l-a rugat pe rege să îi mai dea soțului ei o șansă. Suveranul a acceptat, cu o condiție: în trei zile, brutarul să facă o pâine prin care soarele să treacă de trei ori.

Căutând cu disperare o soluție, brutarul a văzut-o pe soția lui rugându-se, în genunchi, cu brațele încrucișate pe piept, și atunci a avut ideea de a împleti coca, redând atitudinea în care se ruga femeia, formându-se trei goluri în covrig, prin care soarele putea să treacă de trei ori, cum ceruse regele.

În ultimul moment însă, înainte ca brutarul să pună pâinea (covrigii) în cuptor, o pisică a răsturnat un vas cu bicarbonat de sodiu peste aceștia.

Neavând timp să pregătească alții, omul i-a spălat cu apă caldă și i-a copt. A constatat că apa cu bicarbonat le dăduse un gust și o consistență foarte bune. Adevărată sau nu, povestea este cel puțin frumoasă și savuroasă, scrie Historia.

Știați că?

În urmă cu opt ani, în România, la Festivalul Medieval de la Sighișoara, a fost copt cel mai mare covrig din lume. A măsurat 20 de metri în diametru, cu o suprafață desfășurată de 64 de metri liniari. S-au folosit pentru aluat 100 kg de făină și 1 kg de drojdie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net