De ce mâncăm atunci când nu ne e foame? 5 lucruri pe care le putem face pentru a evita acest comportament

Ultima actualizare:

    Unele persoane mănâncă doar pentru că le place cum arată mâncarea, nu de foameFOTO: Unsplash.com
Unele persoane mănâncă doar pentru că le place cum arată mâncarea, nu de foameFOTO: Unsplash.com

Cu toții avem, probabil, zile în care deschidem instinctiv ușa frigiderului și ne luăm ceva de mâncare sau cumpărăm un covrig cald pe care îl savurăm în drum spre birou, chiar dacă nu ne este foame. Ori, deși știm că este total greșit, mâncăm pe nerăsuflate o pungă cu cipsuri din cartofi sărate și crocante. Dr. Vasi Rădulescu ne dă o explicație științifică pentru acest comportament.

”Provocarea cu rezistența la mâncare este, ei bine, mâncarea. Are un gust bun. Arată bine. Miroase foarte bine și, când vedem că toată lumea mănâncă pizza, înghețată și chipsuri, ne dorim să participăm. Apoi mâncăm prea mult și ne jurăm că vom face mai bine, dar când vine data viitoare… Știm că ceea ce mâncăm nu este sănătos dar oricât de mult am încerca să rezistăm pare imposibil”, scrie Dr. Vasi Rădulescu pe blogul său.

De ce mâncăm fără să ne fie foame

Specialistul spune că există un motiv întemeiat pentru această cedare în fața tentațiilor culinare.

”Primim indicii alimentare tot timpul, din lumea exterioară și din interiorul creierului nostru, iar mesajul nu este: “Mai multe chipsuri de varză”. Este o bătălie grea și ajută să înțelegem asta. De asemenea, ajută să înțelegem că a spune nu implică mai mult decât a încerca mai mult. “Nu este vorba de voință”, spune Kathy McManus, director al departamentului de nutriție de la Brigham and Women’s Hospital. “Este vorba despre dezvoltarea unor seturi de abilități”.

Este nevoie de intenție, conștientizare și planificare, iar rezultatul final este transformarea alimentației dintr-un act de consum pur și simplu într-unul de plăcere”, explică Dr. Vasi Rădulescu.

Ce stări ”ne dau” poftă de mâncare

Medicul mai spune că această ”foame” nu este determinată de o stare anume de spirit sau de sănătate. Iar vinovat de aceasta este creierul care se folosește de sare, zahăr și grăsimi pentru a elibera dopamină”.

”Ar putea fi din bucurie, dar sunt șanse mari să fie pentru că suntem anxioși, stresați, supărați, obosiți, triști, plictisiți. În condițiile în care aceste emoții sunt percepute de organism ca un stres cronic, creierul eliberează cortizol, care poate stimula pofta de mâncare”, spune Dr. Lilian Cheung, conferențiar la departamentul de nutriție de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Ca urmare, ne putem îndrepta spre mâncare.

”Rareori este vorba de conopidă. Știința poftelor este complexă, dar adesea căutăm sare, grăsimi și/sau zahăr. Aceste alimente hiperpalatabile stimulează eliberarea de dopamină, ceea ce ne poate face inițial să ne simțim bine și să ne facă să ne dorim mai mult, dar “să ajungem la alimente care ne reconfortează poate deveni o obișnuință”, spune Dr. Lilian Cheung.

Ar trebui să fim atenți și la faptul că aceste produse de care ne este poftă când le vedem sunt peste tot, în recipiente și pungi ușor de transportat și mâncat. Poate din acest motiv alegem o pungă de cipsuri în loc de o salată de varză. Mai mult, în drepata noastră, de regulă, atunci când așteptăm la casele de marcat din supermarketuri descoperim o serie de ”bunătăți” de ronțăit, pe lângă alte produse de care sigur nu avem nevoie dar pe care magazinul a decis să le așeze acolo că poate ne trebuie și am uitat să le trecem pe listă.

”Acest lucru nu este un accident”, spune dr. Cheung: ”companiile plătesc o mulțime de bani pentru a-și plasa produsele apetisante la îndemână”.

5 lucuri pe care le putem face pentru a nu mai mânca dacă nu ne este foame

Specialiștii ne dau câteva sfaturi care ne pot ajuta să stăm departe de mâncarea nesănătoasă pe care o consumăm oricum fără să ne fie foame.

1. Mergeți la supermarket cu o listă și cu stomacul plin. Ambele vă vor menține concentrată și vor împiedica să fiți ademeniți. Și, deoarece produsele mai sănătoase nu sunt întotdeauna plasate la nivelul ochilor, ea aduce o pereche de clești pentru a ajunge la rafturile de sus.

2. Conștientizare. Încarcați să vă urmăriți mâncarea timp de trei zile, acordând atenție timpului, cantității, la ceea ce se întâmpla înainte de a mânca și la cum v-ați simțit după aceea.

Veți observa tipare și vă veți descoperi indiciile personale. Ar putea fi faptul că aveți tendința de a mânca atunci când îi vedeți pe alții mâncând, sau când începe un film aveți nevoie de popcorn, sau când stați în trafic luați o gustare. Deveniți conștient atunci când mâncați și vă bucurați de toate alimentele.

3. Faceți mâncatul cât mai atractiv posibil. Desemnați un spațiu. Folosiți o farfurie și un tacâm bun. Stați jos – statul în picioare echivalează cu viteza – și savurați masa; dacă sunteți cu alții, bucurați-vă de companie. Poate fi vorba de doar 15 minute, dar totul încetinește și vă veți simți mai satisfăcuți.

4. Mâncați cu toate simțurile.  Și acest lucru este valabil pentru toate alimentele. Nu este nevoie să eliminați lucrurile care au un gust bun, dar nu sunt cele mai sănătoase. Lucruri precum înghețata și tortul sunt adesea legate de evenimente care merită sărbătorite. Când știți că acestea se apropie, puteți să vă faceți un buget pentru aceste alimente, apoi puneți-vă o porție rezonabilă. O porție mai mică este de obicei suficientă și nu este nevoie să vă simțiți vinovat pentru că o mâncați.

5. Întrebați-vă mai întâi dacă doriți să mâncați acel aliment cu adevărat. Dr. Lilian Cheung adaugă că, înainte de a lua orice decizie alimentară, respirați adânc, împreună cu îndemnul personal, cum ar fi: “Chiar vreau asta?” sau “Câte minute de alergare va dura asta?”. Această pauză vă împiedică să vă lăsați dus de val și vă aduce înapoi la planul dumneavoastră, permițându-vă să luați decizia.

Dar nu funcționează întotdeauna și este dificil să fii în permanență conștient. McManus spune că este în regulă. Perfecțiunea nu este niciodată scopul, mai ales la început. Încerci să pui capăt unui obicei vechi și să creezi unul nou.

Dr. Lilian Cheung spune că, la început, rezistă la una dintre slăbiciunile tale, iar când reușești, laudă-te. În luna următoare, rezistă la încă câteva și împărtășește-ți succesele cu familia ta, lăsându-i să știe ce încerci să faci și că intenția ta este să rămâi sănătos pentru ei.

“Este o practică continuă”, spune ea. “Îți vei crește gradul de atenție și, în timp, vei vedea o diferență majoră”.

Citește și:Cum să scapi de obiceiurile nesănătoase

Iată cât de mult te îngraşă stresul!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net