Locul unde au avut loc 450 de explozii nucleare. I se mai spune și „Lacul Atomic”, iar radiațiile de acolo au provocat boli grave în rândul localnicilor

Ultima actualizare:

În Kazahstan se află unul dintre cele mai periculoase locuri de pe planetă, Lacul Chagan, cunoscut și ca „Lacul Atomic”. În această zonă, în perioada Uniunii Sovietice, au avut loc nu mai puțin de 450 de explozii nucleare, atât la suprafață, cât și în subteran.

Locul unde au avut loc 450 de explozii nucleare. FOTO: Shutterstock
Locul unde au avut loc 450 de explozii nucleare. FOTO: Shutterstock

Lacul Chagan, situat în nord-estul Kazahstanului a fost creat în urma testului nuclear Chagan din 15 ianuarie 1965, în zona poligonului Semipalatinsk, ca parte a programului sovietic „Explozii nucleare pentru economia națională”, anunță „Adevărul.ro”. În urma exploziei, a rezultat un crater adânc de 100 de metri și cu un diametru de 400 de metri, pe locul unde se află astăzi lacul.

Aceasta a fost doar una dintre cele sute de explozii care au avut loc între 1949 și 1989, în vasta regiune folosită ca principal poligon de testare nucleară al Uniunii Sovietice. Prima bombă nucleară sovietică, RDS-1, a fost detonată aici la 29 august 1949. Acesta a fost doar un început al cursei înarmărilor nucleare din timpul Războiului Rece...

De-a lungul celor patru decenii, sovieticii au testat o gamă variată de arme nucleare, inclusiv dispozitive de fisiune, precum și bombe termonucleare masive: „456 de teste nucleare, dintre care 116 au avut loc la suprafață, în timp ce 340 au fost efectuate în subteran”, mai scriu jurnaliștii.

Impactul radiațiilor asupra locuitorilor

Unul dintre motivele pentru care zona a fost aleasă a fost izolarea sa. Cu toate acestea, regiunea nu era complet nelocuită. Mai multe sate se aflau la marginea poligonului, iar orașul Semey, la doar 150 de kilometri distanță, avea o populație de peste un milion de locuitori.

Uniunea Sovietică nu a încercat să avertizeze populația din jur cu privire la teste, iar materialul radioactiv rezultat din exploziile de suprafață s-a răspândit în atmosferă, contaminând aerul, solul și alimentele consumate de oameni. Această expunere a crescut semnificativ riscul de apariție a cancerelor, bolilor tiroidiene, tulburărilor imunologice și malformațiilor congenitale, au arătat studiile ulterioare.

Ultima explozie nucleară la Semipalatinsk a avut loc în 1989. După prăbușirea Uniunii Sovietice, poligonul a fost închis definitiv. Astăzi, situl a devenit un simbol al pericolelor energiei nucleare și al efectelor nocive asupra sănătății.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Țara care ar putea reduce oficial săptămâna de lucru, foto Shutterstock jpg
Iarna nucleara, foto Shutterstock jpg
image png
Americanul Robert Prevost a fost ales papă (© Captură video Youtube / CNBC-TV18)
death valley 3133502 1280 jpg
image png
transfagarasan nins FOTO Facebook  DRDP Brasov jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net