Singura formă de viață de la Cernobîl. Se hrănește cu radiații și a supraviețuit în cel mai ostil mediu din lume

Ciuperca neagră prezintă o adaptare biologică deosebită, fiind capabilă să supraviețuiască în zone cu niveluri de radiație letale pentru majoritatea organismelor. Așa se explică faptul că se găsește  la Cernobîl.

Reactorul de la Cernobîl Foto: Facebook
Reactorul de la Cernobîl Foto: Facebook

Ciuperca neagră, prezentă în reactorul de la Cernobîl

În 1991, ciudata ciupercă a fost descoperită crescând pe pereții reactorului, ceea ce i-a uluit pe oamenii de știință din cauza mediului extrem de bogat în radiații. Apoi, ea a fost găsită și în interiorul reactorului. Cercetătorii și-au dat în cele din urmă seama că nu este doar imună la radiațiile mortale, ci pare chiar atrasă de acestea.

După un deceniu de la prima descoperire, cercetătorii au efectuat teste și au constatat că în ciupercă se găsesc cantități mari de melanină, un pigment care mai poate fi găsit, între alte locuri, și în pielea oamenilor. Cei cu ten mai închis la culoare au de obicei în piele multă melanină, care absoarbe lumina și disipează radiația ultravioletă. Dar în ciupercă se pare că absoarbe radiațiile și le convertește într-un fel de energie pentru creștere.

Ciupercile atrase de radiații nu sunt primele exemple de acest fel 

Într-un articol din 2008, Ekaterina Dadachova, pe atunci la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York, a notat că ciupercile atrase de radiații probabil că nu sunt primele exemple de acest fel.

„Cantități mari de spori de ciuperci puternic melanizați au fost găsite în depozite din Cretacicul timpuriu, când au murit multe specii de plante și animale. Perioada este cea de zero magnetic traversată de Pământ, caracterizată de pierderea scutului împotriva radiațiilor cosmice”, a scris Dadachova. Prezența ciupercilor din reactorul de la Cernobîl poate indica existența unor locuri din cosmos – de care nu avem cunoștință – unde organismele pot trăi în medii abundente în radiații.

Ce arată cercetările 

Kasthuri Venkateswaran, cercetător de la NASA, crede că prin extragerea capacității de a absorbi radiații și transformarea acesteia în tratament aceasta poate fi utilă contra radiațiilor solare toxice.

Descoperirea ar putea fi utilă pentru pacienții cu cancer care fac radioterapie, pentru piloții de avioane ori pentru inginerii care lucrează în centralele nucleare, a declarat Venkateswaran pentru revista Scientific American. De asemenea, ar putea fi o alternativă biologică pentru panourile solare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
William și copiii Wales, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bitcoin, criptomonede, portofel virtual FOTO Shutterstock
leu scapat cusca jpeg
1 casa cu numar 1068354929 jpg jpeg
avion prabusit kazahstan captura video jpg
sfantul stefan shutterstock 52549786 jpg
acc suceava jpg
ninsori bosnia captura video jpg
masini politie in mers jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net