„Mutanții” de la Cernobîl! Lupii din zona radioactivă au devenit imuni la cancer

Un nou studiu sugerează că lupii care trăiesc în zona radioactivă din jurul centralei de la Cernobîl au devenit rezistenți la cancer, iar acest lucru ar putea fi esențial pentru an ajuta oamenii să lupte împotriva acestei boli. Din 1986 încoace, animalele sălbatice au fost capabile să se adapteze și să supraviețuiască nivelului extrem de ridicat de radiații.

Lup de la Cernobîl
Lupii din zona Cernobîl au devenit rezistenți la radiații (Foto: Porfimedia)

Oamenii au părăsit zona după catastrofa nucleară, în urmă cu 38 de ani, dar fauna sălbatică de acolo a supraviețuit. Printre acestea se numără haitele de lupi, care par să nu fi suferit prea mult de radiații. La reuniunea anuală a Societății de Biologie Integrativă și Comparată din Seattle, luna trecută, biologul Cara Love și colegii ei de la Universitatea Princeton au analizat modul în care aceste animale s-au adaptat la mediul radioactiv și au evoluat, potrivit publicației britanice Mirror.

Love și colegii ei au intrat în zona de excludere a Cernobîlului în 2014, punând gulere GPS și aparate de măsurare a radiațiilor pe lupii sălbatici. În plus, experții au recoltat probe de sânge de la animale pentru a studia modul în care acestea reacționează la radiațiile care provoacă apariția cancerului. Așa au putut măsura nivelurile de radiații la care au fost expuși lupii în timp real.

Parc de distracții Prîpeat
Așa arată în prezent un parc de distracții din Prîpeat (Foto: Profimedia)

Și câinii de la Cernobîl sunt rezistenți la radiații

S-a descoperit că lupii au fost expuși la niveluri de radiații de șase ori mai mari decât limita de siguranță pentru oameni. Cercetătorii au explicat că sistemul imunitar al lupilor de la Cernobîl pare să difere de cel al lupilor tipici. El seamănă cu sistemul imunitar al bolnavilor de cancer care primesc radioterapie. Această descoperire ar putea fi cheia modului în care mutațiile genetice la oameni ar putea crește șansele de supraviețuire la cancer.

De asemenea, oamenii de știință au constatat că și câinii de la Cernobîl au dezvoltat și o rezistență la radiații. Totodată, au identificat două populații unice de câini, una care trăiește în jurul centralei și una care locuiește în oraș. Aceste grupuri nu s-au amestecat niciodată.

Oamenii au evacuat zona în 1986, lăsând tot ce aveau în urmă (Foto: Wikipedia.org)
Oamenii au evacuat zona în 1986, lăsând tot ce aveau în urmă (Foto: Wikipedia.org)

În 2022, cercetătorii au descoperit că broaștele care trăiesc la Cernobîl au devenit mai închise la culoare. Ei cred că acesta este un exemplu de „evoluție rapidă”. Cercetarea, împărtășită în jurnalul Evolutionary Applications, a relevat că broaștele de copac din est au devenit negre.

Oamenii de știință spun că această „evoluție rapidă” s-a întâmplat imediat după dezastru, când nivelurile de radiații erau la apogeu. Acest lucru se datorează faptului că melanina „protejează împotriva radiațiilor”, ceea ce înseamnă că broaștele mai închise la culoare au avut mai multe șanse să supraviețuiască și să se reproducă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Jane jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Ocean apa de mare involburata Foto Shutterstock jpeg
Bancnote lei bani FOTO Shutterstock jpg
valea morilor sorrento  jpg
Donald Trump la un miting electoral (© Facebook / Donald J. Trump)
gradina curte flori istock jpg
angajati fericiti danemarca jpg
arsenie boca jpg
solstitiul de iarna3  crop 1702659000 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net