Ce se întâmplă cu nivelul radiaților de la Cernobîl. Directorul AIEA a vizitat centrala nucleară din Ucraina

Ultima actualizare:

Directorul general al Agenției Internaționale a Energiei Atomice spune că nivelul radiațiilor de la Cernobîl este „în limita normală”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei vizite făcute la centrală nucleară din Ucraina.

Directorul AIEA a vizitat centrala nucleară de la Cernobîl. Foto: Twitter
Directorul AIEA a vizitat centrala nucleară de la Cernobîl. Foto: Twitter

Locul celui mai grav dezastru nuclear din istoria umanității prezintă în continuare multe semne de îngrijorare din cauza războiului din Ucraina. Centrala de la Cernobîl a fost ocupată de armata rusă între 24 februarie și 31 martie.

În cursul unei vizite făcute la Cernobîl, directorul general al Agenției Internaționale a Energiei Atomice, Rafael Grossi, a transmis că ocuparea locului în ultimele săptămâni de către armata rusă este „foarte periculoasă”, scrie AFP.

Șeful IAEA a precizat, totuși, că nivelul radioactivităţii în centrala nucleară avariată de la Cernobîl, în Ucraina, este „în limita normală”, scrie BBC.

Directoru AIEA: „Nivelul radioactivităţii este, aş spune, normal”

Inițial, presa a relatat faptul Rafael Grossi le-ar fi spus jurnaliştilor că nivelul este „anormal”, dar informația a fost corectată ulterior de AFP, după ce cuvintele directorului general al Agenției Internaționale a Energiei Atomice ar fi fost înțelese greșit.

.@IAEAorg is here in #Chornobyl Nuclear Power Plant to deliver equipment, conduct radiological assessments and restore safeguards monitoring systems. #Ukraine updated the IAEA on the current nuclear and radiation safety, and security situation of 🇺🇦 nuclear installations. pic.twitter.com/Z54I0YhjRF

— Rafael MarianoGrossi (@rafaelmgrossi) April 26, 2022

Situția de la Cernobîl nu afectează România

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a transmis că „sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționeaza normal și nu indică depășiri peste valorile normale.”

„În prezent, toate instalațiile nucleare de la Cernobîl și de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură și nu există un pericol pentru mediu sau populație. Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice. În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).

Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației”, arată un comunicat de presă al postat pe site-ul CNCAN.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net