Îngrijorător! A crescut nivelul radiațiilor de la Cernobîl. Ce spun experții
Agenţia nucleară a Ucrainei a raporat, astăzi (25 februarie), niveluri crescute de radiaţii la situl fostei centrale atomice de la Cernobîl. Joi, Rusia a preluat controlul asupra centralei termo-nucleare.
Valorile înregistrate în ultimele ore sunt de 60 de ori mai mari decât limita anuală de radiații, conform saveecobot.com.
Unii experți ucrainieni atribuie creșterea de radiații gamma în zona de excludere a centralei de la Cernobîl faptului că solul vegetal a fost răscolit de presiunea exercitată de echipamentele militare grele și în număr mare.
Inspectoratul de stat pentru reglementare nucleară din Ucraina (SNRIU) a postat pe Facebook această variantă susținută de experţii societăţii Ekoţentr.
Sistemul automatizat de monitorizare a radiaţiilor din zona de excludere de la Cernobîl a înregistrat anterior o depăşire a nivelurilor acceptabile a radiaţiilor gamma, se arată într-un raport.
„Pentru România întâmplarea nu pune un pericol”
Pe de ală parte, specialiștii români spun că nu sunt motive de îngrijorare. „În primul rând centrala este dezafectată. Ultimele reactoare au fost închise în anul 2000. Ce a rămas acolo este o zona contaminată de material radioactive. O parte din materiale au fost adunate într-un depozit. Nivelul de radiații a scăzut brusc, cel mai probabil datorită "tulburării" acestor materiale contaminate. Unii spun că asta s-a întâmplat datorită trecerii vehiculelor militare grele care au ridicat o parte din praf în aer. Un oficial din Ucraina crede că a avut loc o explozie la depozit, care a eliberat o parte din materiale.
Ce e important de știut este că vorbim de materiale contaminate radioactiv, nu de combustibil nuclear, de aceea creșterea intensității este de scurtă durată și radiațiile vor reveni la normal. Ceea ce contează este nu numai nivelul de radiații, dar și timpul în care acestea acționează, iar acesta este scurt, de aceea impactul nu este mare. Pentru țări că România întâmplarea nu pune un pericol.”, a scris pe Facebook cercetătorul român Cristian Presură.
Rusia a preluat controlul asupra centralei de la Cernobîl
Consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak anunţase joi seara că armata ucraineană a pierdut controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl. De asemenea, el a spus că nu se cunoaşte starea instalaţiilor de la Cernobîl şi cea a depozitelor de deşeuri nucleare.
„După o luptă aprigă, am pierdut controlul asupra complexului Cernobîl. Nu ştim care-i starea instalaţiilor fostei centrale nucleare de la Cernobîl şi nu avem informaţii despre depozitarea deşeurilor nucleare. După atacul absolut lipsit de sens al ruşilor în această direcţie, este imposibil de spus dacă centrala nucleară de la Cernobîl este sigură. Aceasta este una dintre cele mai grave ameninţări la adresa Europei”, a declarat consilierul preşedintelui, Mihail Podolea, conform adevarul.ro.
Cernobîl, una dintre cele mai periculoase zone din Europa
Accidentul nuclear de la Cernobîl s-a produs în 26 aprilie 1986 și a fost unul major. Atunci a avut loc o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Un sarcofag a fost construit în 1986, peste reactor, pentru a proteja orice emisii, dar el s-a deteriorat în timp, ducând la scurgeri.
Peste 30 de oameni au murit imediat după explozia de la rectorul 4 al centralei de la Cernobîl. Apoi, în anii care au urmat, nenumăraţi oameni și-au pierdut viața ca urmare a radiaţiilor care au provocat boli. Guvernul ucrainean a evacuat 135.000 de oameni din zona unde s-a produs explozia, la acea vreme. Aria din jurul reactorului este şi în această zi periculoasă, datorită nivelului ridicat de radiaţii.
Puteți urmări știrile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!