Ruşii au preluat controlul asupra centralei de la Cernobîl: «O gravă ameninţare la adresa Europei»

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Trupele ruseşti au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl, au anunţat oficiali ucraineni, joi, 24 februarie. Ei se tem ca atacurile de la faţa locului să nu genereze un nor radioactiv asupra Europei.

Imagine de arhivă cu Cernobîl foto: AFP
Imagine de arhivă cu Cernobîl foto: AFP

Anunţul că ruşii au preluat controlul asupra Cernobîl a fost făcut de un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski. El a preciziat că nu se ştie starea depozitelor de deşeuri naturale de la centrală şi că atacul este o ameninţare gravă la adresa Europei. Consilierul a mai spus că există temeri că ruşii provoca probleme, pe care apoi să le pună pe seama Ucrainei.

„După o luptă aprigă, am pierdut controlul asupra complexului Cernobîl. Nu ştim care-i starea instalaţiilor fostei centrale nucleare de la Cernobîl şi nu avem informaţii despre depozitarea deşeurilor nucleare. După atacul absolut lipsit de sens al ruşilor în această direcţie, este imposibil de spus dacă centrala nucleară de la Cernobîl este sigură. Aceasta este una dintre cele mai grave ameninţări la adresa Europei”, a declarat consilierul preşedintelui, Mihail Podolea, potrivit adevarul.ro.

Preşedintele ucrainean: "O declaraţie de război la adresa întregii Europe”

Pe de altă parte, preşedintele Volodimir Zelenski a spus că armata ucraineană încearcă să recapete controlul asupra Cernobîlului.

Şeful statului ucrainean a avertistat, în cursul zilei de joi, că un atac asupra centralei nucleare este “o declaraţie de război la adresa întregii Europe”, notează cnn.com.

Ministrul Afacerlor Externe ucrainean a subliniat şi el că „dacă Rusia continuă războiul, Cernobîl se poate repeta în 2022”.

Cernobîl, una dintre cele mai periculoase zone din Europa

Peste 30 de oameni au murit imediat după explozia de rectorul 4 al centralei de la Cernobîl, din 26 aprilie 1986. În anii care au urmat, nenumăraţi au murit ca urmare a radiaţiilor care au provocat boli. Guvernul ucrainean a evacuat 135.000 de oameni din zona unde s-a produs explozia, la acea vreme. Aria din jurul reactorului este şi în această zi periculoasă, datorită nivelului ridicat de radiaţii. Un sarcofag a fost contruit în 1986, peste reactor, pentru a proteja orice emisii, dar el s-a deteriorat în timp, ducând la scurgeri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net