LIVE TEXT Război în Ucraina. Explozii puternice în Kiev. Putin, dispus să discute cu Ucraina la Minsk. Rusia ameninţă Suedia şi Finlanda

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

A doua zi a războiului din Ucraina continuă cu bombardarea orașului Kiev, armata rusă asediază treptat Capitala. Cele mai puternice explozii au răsunat în centrul și vestul orașului. 

razboi ucraina AFP 15 jpg

A doua zi a războiului din Ucraina aduce noi situații extrem de dramatice. Kiev s-a transformat într-un oraș fantomă, iar liniștea apăsătoare este întreruptă doar de exploziile care răsună în centrul și vestul Capitalei. 

Armata rusă plănuiește să înconjoare și să asedieze Capitala Ucrainei. 

A doua zi a războiului din Ucraina aduce un bilanț cutremurător. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că 137 de persoane și-au pierdut viața şi alte 316 au fost rănite în timpul invaziei ruseşti. Capitala Kiev a fost atacată în zorii zilei de vineri cu tiruri de rachetă, iar două blocuri locuințe au fost afectate de explozii.

Explozii puternice au răsunat în Kiev, vineri dimineață, în a doua zi a războiului din Ucraina. Vladimir Putin a autorizat, joi, 24 februarie, un atac masiv asupra Ucrainei, cu un discurs în care și-a expus temerile privind o eventuală extindere NATO la granițele Rusiei și a invocat abuzurile la care este supusă populația din regiunile separatiste Donețk și Lugansk.

UPDATE 23.45 Vladimir Putin şi Serghei Lavrov au primit interdicţie de a călători în SUA.

UPDATE 23.40 Bulgaria a anunţat că a închis spaţiul aerian pentru aeronavele ruse. 

UPDATE 23.10 Explozii puternice  zguduie Kievul. Oraşul ar putea fi atacat cu rachete de artilerie cu rază lungă de acţiune. 

UPDATE 22.55 Grupul Anonymus a spart bazele de date ale Ministerului rus al Apărării. Mai multe site-uri guvernamentale au picat. 

UPDATE 23.15 În plin război, autoritatea rusească de reglementare a comunicațiilor a luat o decizie radicală: limitarea accesului cetățenilor la rețelele de socializare. Platforma de socializare a fost acuzată că încalcă drepturile şi libertăţile omului, inclusiv drepturile şi libertăţile cetățenilor

Citește și: Rusia limitează accesul populație la rețelele de socializare

UPDATE 22.13 Cinci explozii au avut loc, vineri seară, lângă centrala termoelectrică Troeshina din Kiev. Primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko, a făcut anunţul pe contul lui de Telegram şi a precizat că serviciile de urgenţă se îndreaptă acum spre locul exploziilor.

UPDATE 22.07 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunţat că trupele ruse sunt „foarte aproape de capitală" şi că va urma „o noapte grea”.

UPDATE 21.50 NATO desfăşoară, pentru prima dată, forţa de reacţie rapidă în contextul apărării colective

UPDATE 21.48 Joe Biden şi Volodimir Zelenski au purtat o discuţie care a durat în jur de 40 de minute. Preşedintele ucrainean a spus, într-un mesaj pe Twitter, că cei doi au vorbit despre „impunerea unor sancţiuni mai dure, asistenţă concretă în domeniul apărării, precum şi formarea unei coaliţii anti-război”.

UPDATE 21.24 Premierul Nicolae Ciucă a mers, alături de alţi oficiali, la Vama Siret, unde a făcut promisiuni că Stadionul "9 Mai" va fi amenanjat pentru a găzdui refugiaţi. 

Citeşte şi Nicolae Ciucă, declaraţii de la Vama Siret. «Am văzut multă suferinţă, oameni năpăstuiţi de ororile unui război»

UPDATE 21.04 Rusia a ameninţat Finlanda şi Suedia. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus a transmis că, dacă cele două ţări doresc să intre în NATO, vor exista repercursiuni. 

UPDATE 20.10 Volodimir Zelenski a publicat un videoclip în care dă asigurări că e în Kiev: „Suntem cu toţii aici şi luptăm pentru independenţă”.

UPDATE 19.30 Un orfelinat din Vorzel, aflat la aproximativ 40 de kilometri de Kiev, a fost ţinta unui bombardament, a anunţat, vineri, orocurorul general al Ucrainei, Irîna Venediktova.

UPDATE 19.10 Rusia a fost exclusă de la Eurovision 2022, au anunţat organizatorii competiției, vineri, după ce mai multe ţări au ameninţat că vor boicota concursul. 

UPDATE 18.55 Peste 50.000 de ucraineni s-au refugiat, în ultimele 48 de ore în ţări vecine, cei mai mulţi în Polonia şi Republica Moldova, anunţă ONU.

UPDATE 18.45 Consiliul Europei, organism cunoscut mai ales pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a suspendat vineri Rusia din rândurile sale. Decizia are efect imediat, iar Rusia, deşi rămâne membru al Consiliului, nu îşi mai poate susţine poziţiile. 

UPDATE 18.33 Gruparea de hackeri Anonymous a declarat „război cibernetic” Rusiei, potrivit unui mesaj pe contul oficial de Twitter. Ei au organizat un atac asupra canalului rusesc de televiziune RT, la doar 30 de minute după.

UPDATE 18.32  Vladmir Putin a făcut o nouă declarație halucinantă, în care a încercat să își explice faptele. Conform lui, politicienii ucraineni sunt "niște drogați", iar cei care se află la putere în Kiev sunt "naziști care trebuie să fie înlăturați".

Citeşte şi Vladimir Putin, un nou discurs halucinant. Președintele rus cere soldaților ucraineni să preia puterea

 UPDATE 18.30 Un „asalt amfibiu” este în curs la vest de Mariupol pe Marea Azov, conform unui înalt oficial american al apărării. El a spus că nu ştie ce vor să facă ruşii cu miile de infanterişti pe care îi duc acolo, dar „presupunerea generală este că se vor deplasa spre nord-est, spre Mariupol şi regiunea Donbas”.

UPDATE 18.22 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia e dispusă să trimită o delegaţie la Minsk, capitala Belarusului, pentru negocieri cu Ucraina. Oficiali ucraineni au spus că iau în considerare propunerea. 

UPDATE 17.49 Armata rusă şi-a reînnoit asaltul asupra oraşului Harkiv, cu lovituri aeriene şi bombardamente.La Kiev, luptele s-au mutat în suburbia şi centrul istoric, iar forţele ruse au înaintate în trei direcţii, de la marginea oraşului.

UPDATE 17.45 Fostul președinte ucrainean Petro Poroshenko a ieșit pe străzile din Kiev, cu arma în mână, pentru a apăra Ucraina. El a declarat că Vladimir Putin este "nebun și hotărât să ucidă".

Update 17.29 Bărbaţii din Ucraina, între 18 şi 60 de ani, nu pot părăsi ţara, aşa că cei care au copii sunt nevoiţi să îşi ia rămas bun de la ei la graniţa cu România. 

 „Mi-a spus că totul va fi bine (tatăl lui n.r). Și să îi trimitem fotografii. Este tehnician medical, dar acum îi ajută pe militari în cazul în care sunt răniți. Cred că aș fi făcut același lucru (ar fi rămas să lupte n.r)”, a spus un adolescent, care a trecut graniţa pe la Vama Rădăuţi Prut. 

Citeşte şi Imaginile disperării! Copiii ucraineni plâng după tații lor aflați la război, în vămile din România

UPDATE 17.15 Serviciile secrete americane au făcut o evaluare a situației politice din Ucraina şi au ajuns la concluzia că armata rusă ar putea cuceri capitala Kiev în doar câteva zile.

Citeşte şi Oficialii americani, prognostic sumbru despre evoluția războiului: «Armata ucraineană poate fi compromisă»

UPDATE 16.36 Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat, vineri, că peste 1.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi până acum. 

″Rusia nu a suferit atât de multe pierderi umane în timpul luptelor în niciunul dintre conflictele armate de la începerea lor″⁣, a declarat ministrul.

UPDATE 16.25 Vehicule militare ucrainene au intrat în Kiev, pentru a-l apăra împotriva trupelor ruse, a declarat Ministerul de Interne al Ucrainei,

Update 15.40 O navă a Republicii Moldova a fost lovită de o rachetă rusească. Incidentul a avut loc la 19 kilometri distanță de portul Pivdennyi, aflat în apropiere de Odesa. La bord, se afla un echipaj rusesc. 

UPDATE 15.27 Volodimir Zelenski le cere europenilor cu experienţă să vină să lupte în Ucraina, împotriva Rusiei, “pentru a apăra Europa”.

UPDATE 15.10 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că oraşul „a intrat într-o fază defensivă. În unele cartiere răsună focuri dearmă şi explozii, sabotorii au intrat deja la Kiev. Inamicul vrea să îngenuncheze capitala şi să ne distrugă”.

UPDATE 15.00 Conform unor rapoarte UE, statele member vor să îngheţe activele lui Vladimir Putin şi ale lui Serghei Lavrov,ca parte a sancţiunilor impuse Rusiei. Pachetul ar putea fi aprobat vineri după-amiază, împreună cu o serie de măsuri împotriva băncilor şi industriei ruse.

UPDATE 14.45 Volodimir Zelenski a ţinut un discurs, dintr-o buncăr, în care a declarat că nici el, nici familia nu vor părăsi Kievul, deşi sunt ţintele principale ale armatei ruse.

“Familia mea nu este formată din trădători, ci din cetăţeni ai Ucrainei. Conform informaţiilor mele, inamicul m-a marcat ca fiind ţinta principală. Familia mea este ţinta numărul 2. Vor să distrugă ţara din punct de vedere politic, distrugându-i conducătorul. Am rămas în Kiev, familia mea este, de asemenea, tot în Ucraina, copiii mei au rămas aici”, a spus Zelenski.

UPDATE 14.37 Papa Francisc s-a întâlnit vineri cu Ambasadorul Rusiei din apropierea Sfântului Scaun. Discuţia a durat în jur de 30 de minute, iar Suveranul Pontif şi-a exprimat îngrijorarea faţă de război. 

UPDATE 14:04 Marea Britanie cere ca Rusia să fie deconectată de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT. Ministrul Apărării, Ben Wallace, a declarat că autorităţile britanice vor încerca că convingă aliaţii care sunt reticenţi la această măsură. 

UPDATE 13.50 Ce se întâmplă cu Europa dacă Rusia oprește gazul? Există riscul uriaș, de la o zi la alta, ca Rusia să întrerupă aprovizionarea cu gaz a Europei, drept răspuns la sancțiunile la care a fost supusă. Conform Euronews, trebuie luat în calcul și alt scenariu: acela al afectării din cauza războiului a conductelor de gaz care tranzitează Ucraina.

UPDATE 13.40 Condiția Rusiei pentru a începe negocierile. Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a declarat, vineri, că Rusia este deschisă la negocieri, cu singura condiție ca Ucraina ”să depună armele”, potrivit Le Figaro.

”Suntem pregătiți să negociem, oricând, de îndată ce forțele armate ucrainene dau curs apelului nostru și depun armele”, a declarat Lavrov, într-o conferință de presă. Ministrul rus al Afacerilor Externe a precizat, de asemenea, că obiectivul invaziei rusești în Ucraina este de ”a-i elibera” pe ucraineni de sub opresiune.

”Președintele Vladimir Putin a luat decizia de a declanșa această operațiune militară specială, de demilitarizare și denazificare a Ucrainei, pentru ca, odată eliberați de sub această opresiune, ucrainenii să-și poată alege liberi viitorul”, a adăugat Lavrov, insistând că ”nimeni nu se pregătește să ocupe Ucraina”.

Citește și: Un tanc rusesc a trecut peste mașina unui civil. Salvarea miraculoasă a acestuia

UPDATE 12.30 Rusia caută noi soluții pentru a ataca Kievul, după ce armata a suferit daune la aeroportul militar Hostomel din apropierea capitalei Ucrainei. Se pare rușii s-au orienta tspre baza aeriană Gomel din Belarus, pentru a mobiliza noi trupe.

„Pentru a intimida populaţia Ucrainei, inamicul alege tot mai mult să distrugă infrastructură civilă şi locuinţe", a precizat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucraine iîntr-un postare pe Facebook, citată de Adevărul.

UPDATE 11.20 Prima reacție a lui Putin la sancțiunile Occidentului. Rusia a anunțat, vineri, că interzice pătrunderea în spațiul său aerian tuturor aeronavelor care au legătură cu Marea Britanie, după ce Londra a impus sancțiuni companiei aeriene Aeroflot, ca o consecință a invadării Ucrainei.

Spațiul aerian rusesc este închis pentru toate avioanele ”care aparțin, sunt închiriate sau sunt exploatate de o persoană care are legătură cu Marea Britanie”, a transmis Rosaviatsia. Interdicția se aplică și zborurilor care tranzitează spațiul aerian rusesc.

Citește și: Detaliul de la invazia Ucrainei care arată adevăratele intenții ale lui Putin. Imaginile s-au viralizat

UPDATE 10.40  Forţele ruseşti se apropie de centrul Kievului. În acest moment armata ucraineană luptă cu soldații ruși în cartierul Obolon, aflat la aproximativ 10 kilometri de centrul Kievului. Totodată, în cartierul Minsk Masiff se aud schimburi de focuri de armă şi mitralieră.

Armata ucraineană transmite că forţele armate sunt angajate în lupte la periferia capitalei Kiev, în Dimer şi Ivankiv, unde au avansat un număr mare de vehicule blindate ruseşti.

Ministrul ucrainean al Apărării îi îndeamnă pe locuitorii Kievului să nu ezite să pună mâna pe arme, să fabrice cocktailuri Molotov pentru a ajuta armata. 

На Оболони в Киеве военная техника переехала машину. pic.twitter.com/Jr5atWtxIZ

— Сергей из Киева. (@SergUA63) February 25, 2022

UPDATE 10.00 Reprezentanții armatei ruse se declară mulțumiți după prima zi de război în Ucraina. ”Toate sarcinile grupurilor de militari din Forţele armate ale Federaţiei ruse din această zi au fost îndeplinite cu succes”, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Citește și: Grănicerii ucraineni de pe Insula Șerpilor au murit ca niște eroi. Povestea tragică a celor 13 soldați

UPDATE 9.50 Autoritățile ucrainene se așteaptă la o intervenție terestră, cu tancuri, a armatei ruse în Kiev. Aceasta ar putea însemna trecerea la un alt nivel, mult mai dur, în războiul din Ucraina, a declarat un consilier al ministrului de interne, potrivit Reuters. Consilierul Anton Heraşcenko a spus că trupele care apără Kievul sunt pregătite cu rachete antitanc furnizate de aliaţii străini.

Pe de altă parte, războiul are un nou jucător – gruparea de hackeri Anonymous. Hackerii au susținut că au atacat mai multe site-uri ale guvernului rus, dar și RT.com, site-ul web al rețelei de televiziune controlată de stat, cunoscută și sub numele Russia Today.

Citește și: Cea mai mare grupare de hackeri, implicată în conflict. Cum speră Anonymous să ajute Ucraina din spatele unui ecran

UPDATE 8.00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat din nou poporului, vineri dimineață, într-un discurs rostit atât în ucraineană, cât și în rusă. Zelenski a făcut apel la Rusia pentru încetarea focului și a cerut disperat ajutor Occidentului.

"În această dimineaţă ne apărăm singuri statul nostru. Ca şi ieri, cele mai puternice forţe ale lumii privesc de departe", a spus președintele Zelenski.

Discuțiile președintelui Vladimir Putin cu președintele francez Emmanuel Macron, de joi seară, au rămas fără rezultat, astfel încât armata rusă a luat cu asalt Kiev-ul în noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 3.00.

ПВО ВСУ сбивает крылатые ракеты pic.twitter.com/uUbkxk7oJ3

— IgorGirkin (@GirkinGirkin) February 25, 2022

Citește și: Vladimir Putin discurs: motivul pentru care Rusia a început războiul cu Ucraina: „Dragi tovarăși, sper că am fost auzit”

Republica Moldova a decretat stare de urgență

Republica Moldova a decretat stare de urgenţă, pentru următoarele 60 de zile, începând de joi. Pe perioada stării de urgenţă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale va stabili mai multe măsuri, printre care un regim special de intrare şi ieşire din Republica Moldova, un regimul special de folosire a spaţiului aerian, un regim special de circulaţie pe teritoriul ţării a persoanelor şi mărfurilor, expulzarea de pe teritoriul Republicii Moldova a persoanelor a căror prezenţă poate afecta asigurarea ordinii publice şi securităţii statului, evacuarea provizorie a cetăţenilor din zonele periculoase şi asigurarea de locuri de cazare permanentă sau provizorie.

Președintele american Joe Biden a amenințat Rusia cu sancțiuni dure

Joe Biden a anunţat o serie de sancţiuni care se vor aplica Rusiei în cazul în care Vladimir Putin nu ordonă încetarea atacului. Preşedintele american a declarat că exporturile în Rusia vor fi limitate, că patru bănci ruseşti vor fi blocate şi că Rusia nu va mai putea face afaceri în patru valute importante, euro, lire, dolari şi yeni. Mai mult, vor fi adăugate nume noi de afacerişti ruşi care vor fi afectaţi direct de noile sancţiuni.

Citește și: Joe Biden, primele declaraţii despre războiul din Ucraina. Ce sancţiuni aplică Rusiei

De ce a atacat Vladimir Putin Ucraina

Ucraina a ieșit de sub tutela Rusiei și vrea să intre în NATO, ceea ce ar aduce forțele militare ale Occidentului la granița cu Rusia. Vladimir Putin se simte amenințat de un asemenea scenariu. ”Acum, cu extinderea NATO în est, situația pentru țara noastră este periculoasă. Mai mult, NATO vor să se extindă și mai mult. Nu ne mai putem doar uita la ce se întâmplă”, a precizat liderul de la Kremlin în discursul său.

La aceasta se adaugă pretențiile istorice ale Moscovei asupra Ucrainei, considerată dintotdeauna parte integrantă a Rusiei, și nu o națiune separată.

Ofensiva rusă se desfășoară pe toate liniile. Vladimir Putin a trimis avioane, tancuri și nave militare în Ucraina. De celalată parte, ministerul ucrainean al Apărării a declarat că forțele sale contracarează ofensiva rusă „cu demnitate” și provoacă pierderi trupelor Moscovei. Președintele Volodomir Zelenski a decretat legea marțială și le-a cerut ucrainenilor să se adăpostească.   

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0891639079 jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net