NATO activează planul pentru Europa de Est. Se pregătesc desfășurări de trupe

#Război Ucraina-Rusia

NATO va activa planurile de apărare pentru Europa de Est pentru prima dată în istoria sa. Decizia este primul răpuns oficial al NATO după atacul Rusiei asupra Ucrainei, au declarat joi surse din cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Comandantul-şef al NATO va primi mai multe puteri şi va putea, de exemplu, să ceară şi să decidă desfăşurarea de trupe.  

Liderii statelor membre NATO discută de abia vineri criza din Ucraina. Foto: viata-libera.ro
Liderii statelor membre NATO discută de abia vineri criza din Ucraina. Foto: viata-libera.ro

”Acţiunile Rusiei constituie o ameninţare serioasă pentru securitatea euro-atlantică şi vor avea consecinţe geostrategice“, a transmis NATO la finalul unei reuniuni despre Ucraina a ambasadorilor la Bruxelles ai statelor membre. Potrivit adevărul.ro, NATO va desfăşura forţe suplimentare în Europa de Est şi va lua măsuri adiţionale pentru a întări şi mai mult descurajarea şi apărarea pe teritoriul Alianţei 

Comunicatul ambasadorilor țărilor NATO 

”Astăzi, am desfăşurat consultări în baza articolului 4 al Tratatului de la Washington. Am decis, în concordanţă cu planurile noastre defensive de apărare a tuturor aliaţilor, să luăm măsuri suplimentare pentru a întări şi mai mult descurajarea şi apărarea pe teritoriul Alianţei. Măsurile noastre sunt şi rămân preventive, proporţionale şi de non-escaladare.  

NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea şi apărarea tuturor Aliaţilor“, se arată în comunicatul comun al ambasadorilor țărilor NATO care s-au întâlnit de urgență la sediul alianței din Bruxelles pentru a discuta situația din Ucraina

Potrivit adevărul.ro care preia AFP care citează surse diplomatice, liderii statelor NATO vor avea vineri un summit de urgență prin videoconferinţă. ”Forţe terestre şi aeriene defensive suplimentare vor fi desfăşurate în partea estică a Alianţei, precum şi mijloace maritime suplimentare“, a precizat un diplomat pentru France Presse

Rusia a atacat Ucraina joi dimineață

Vladimir Putin a anunţat, joi dimineață, o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din estul ţării și a cerut armatei ucrainene să depună armele. Putin a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.

“Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor preluată de stirileprotv.ro, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT.

La scurt timp după anunțul președintelui rus, focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană. Aeroportul a anulat zborurile şi a evacuat pasagerii şi personalul.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net